Čudesan svijet malih satelita i misija CroCube

Predavanje 07.12.2022. | srijeda Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Početak događanja: srijeda, 7. prosinca 2022., u 18:00 sati Odjel za odrasle
Satelitske misije dugo su vremena bile „rezervirane“ za najbogatije i tehnološki najrazvijenije države. Međutim, pojavom tzv. nanosatelita – kompaktnih i jeftinijih od njihovih prethodnika – prilika za uključivanje u razvoj svemirske industrije pružena je značajno većem broju zemalja. To su, između ostalog, do sada iskoristile gotovo sve članice Europske unije postavivši u orbitu barem jedan vlastiti satelit.
 
Među onima koje još uvijek čekaju lansiranje svog prvog satelita jest i Hrvatska, a koliko ćemo još morati čekati otkrit će nam Daniela Jović u predavanju „Čudesan svijet malih satelita i misija CroCube“ koje će se održati u srijedu, 7. prosinca 2022. godine, s početkom u 18:00 sati u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića.

Daniela Jović voditeljica je projekta CroCube te direktorica prodaje i komunikacija u slovačkoj tvrtki Spacemanic. Uspješan poduhvat lansiranja prvog satelita u državi s primjera svoje rodne Slovačke Daniela želi prenijeti u Hrvatsku, gdje živi već 12 godina.
 
Lansiranje prvog satelita u mnogim je zemljama rezultiralo pokretanjem svemirske industrije te otvaranjem novih tvrtki i radnih mjesta u svemirskom sektoru, što su ujedno i neki od glavnih ciljeva CroCube satelita. Pridružite se predavanju i saznajte kako jedan maleni satelit može postati najveći tehnološki pothvat Hrvatske u 21. stoljeću.
 
Više informacija o samom satelitu i misiji možete pronaći na web stranici http://crocube.hr te na društvenim mrežama, a svoj doprinos razvoju hrvatskog svemirskog programa možete dati u obliku donacije za lansiranje CroCubea na platformi http://Croinvest.eu.