Čudo hrvatske glagoljice

Izložba 15.02.2024. - 15.03.2024. Knjižnica Božidara Adžije prof. dr. sc. Darko Žubrinić i Mirna Lipovac
Ususret Međunarodnom danu materinskoga jezika, 21. veljače, i Danu hrvatske glagoljice i glagoljaštva, 22. veljače, u Slobodnom pristupu Knjižnice Božidara Adžije izloženo je 18 panoa s odabranim glagoljskim motivima iz zbirke poučnih panoa autora prof. dr. sc. Darka Žubrinića i Mirne Lipovac iz Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta na temelju kojega smo prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.

Panoi prikazuju neke od najvažnijih glagoljskih rukopisnih, tiskanih i klesanih zapisa te vode posjetitelje kroz tisućljetnu povijest hrvatskog glagoljaštva. Izložba je obogaćena knjižnom građom iz zaštićenog fonda Knjižnice Božidara Adžije.
 
Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba neprofitna je udruga u kulturi osnovana 22. veljače 1993. godine, na 510. godišnjicu objavljivanja prve hrvatske tiskane glagoljske knjige. To je Misal po zakonu rimskog dvora iz 1483. godine. Već više od tri desetljeća neprekidno djeluje s ciljem proučavanja, promicanja i upotrebe glagoljice te upoznavanja cjelokupne glagoljaške baštine kao neprocjenjive sastavnice hrvatskog kulturnog i duhovnog identiteta. Društvo svoje ciljeve realizira putem mjesečnih tribina, izdavanjem godišnjaka Bašćina, pjevanjem zbora Bašćina na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku na glagoljaškim misama, slanjem mjesečnog e-biltena Novosti, održavanjem izložbi glagoljskih panoa i pretisaka vrijednih knjiga i predavanjima na različite teme po pozivu zainteresirane institucije diljem zemlje i u inozemstvu.

Samozatajnim radom Društvo je svih ovih godina uspjelo izazvati širok interes za glagoljicu u javnosti, posebice u obrazovnim ustanovama, bogoslovijama i knjižnicama.
 
Za učenike srednjih škola i sve ljubitelje glagoljice 28. veljače 2024. u 18 sati u prostorima Knjižnice Božidara Adžije organizirano je vodstvo kroz izložbu od strane predsjednika Društva prijatelja glagoljice prof. dr. sc. Darka Žubrinića.

ORGANIZIRANO VODSTVO KROZ IZLOŽBU SE ODGAĐA ZA 5. OŽUJKA U 15:45 SATI.
 
Izložba se može razgledati do 15. ožujka 2024.