Dani europske baštine: Izložba "Teško je čovjeku u mraku"

Izložba 10.09.2020. - 10.10.2020. Gradska knjižnica Aula
Gordana Jerabek
Ovogodišnje Dane europske baštine, pod zajedničkom temom Baština i obrazovanje, Gradska knjižnica u Zagrebu obilježava izložbom o povijesti prosvjete i školstva u Hrvatskoj. Građa navedene tematike iz bogatog knjižničnog fonda, posebice ona stara, rijetka i manje poznata izdanja, izložena su u auli Knjižnice. Hrvatski školski muzej pridružuje se obilježavanju Dana europske baštine svojom gostujućom izložbom Školski dokumenti: Arhivske zbirke Hrvatskog školskog muzeja.

Naslov izložbe referira se na knjigu iz 1919. godine Teško je čovjeku u mraku Rudolfa Hercega (Pristava kraj Tuhlja, 26.3.1887. – Zagreb, 22.3.1951.), hrvatskog političara, zastupnika u skupštini Zagrebačke oblasti, predsjednika njezina prosvjetnog odbora i predstojnika za narodnu prosvjetu, čiji je kulturni rad uvelike pomogao očuvanju narodne baštine.
Dani europske baštine / European Heritage Days obilježavaju se od 1991. godine na poticaj Vijeća Europe i Europske komisije, a Hrvatska se, u organizaciji Ministarstva kulture, manifestaciji pridružila 1995. godine.