Europski dan jezika

Izložba 26.09.2023. - 15.10.2023. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Odjel za djecu
Ususret Mjesecu hrvatske knjige 2023., koji je ove godine posvećen prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju, u izlogu knjižnice mogu se razgledati odabrani naslovi književnosti za djecu na stranim jezicima.

Budući da je jezična raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni čimbenik bogate kulturne baštine našega kontinenta, na inicijativu Vijeća Europe te u suradnji s Europskom komisijom, od 2001. godine, 26. rujna, obilježava se Europski dan jezika.

Promicanje i poticanje višejezičnosti u svakoj životnoj dobi, tijekom formalnog i/ili neformalnog školovanja za cilj ima vrednovanje svih jezika i kultura, povećanje individualne višejezičnosti te obraćanje pozornosti na očuvanje bogate baštine 200 europskih jezika. Prijevod se obično koristi za prijenos pisanog ili izgovorenog izvornog teksta u jednakovrijedan pisani ili izgovoreni tekst ciljnog jezika. Općenito, svrha je prijevoda prenošenje različitih vrsta tekstova u drugi jezik, čime ti tekstovi postaju dostupniji širem čitateljstvu.