Fantastična putovanja Autuna Pursera

Izložba 26.10.2020. - 16.11.2020. Knjižnica Božidara Adžije Autun Purser i Željka Turk Joksimović
Autun Purser rođen je 17. lipnja 1974. godine u Birminghamu, Ujedinjeno Kraljevstvo. Diplomirao je geologiju na Sveučilištu Brunel u Velikoj Britaniji 1993. g., magistrirao oceanografiju, doktorirao geoznanosti, viši je znanstvenik na Institutu Alfred Wegener, Bremerhaven u Njemačkoj.

Niz godina bavi se istraživanjem ekosustava dubokog mora u nizu europskih projekata s temom učinaka čovjeka na okoliš. Upravlja sustavom dubokomorskih robota kako bi na daljinu istražio i snimio neke od najekstremnijih ekosustava svijeta.

Posao kojim se bavi služi mu kao inspiracija za omiljeni vid kreativnosti – ilustraciju, u koju je ukalupljen i njegov cjeloživotni interes za znanstvenu fantastiku.

Javnosti je poznat po seriji postera Fantastic Travel Destinations, u kojima prikazuje svoja zamišljena putovanja Arakisom, Solarisom i Amberom. Na jednoj od svojih ilustracija prikazao je i fantasy putovanje Zagrebom, na plakatu koji najavljuje SFeraKon 2018. g., 40. hrvatsku konvenciju koja okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, horora i srodnih žanrova.

Plakat je inspiriran ikonom hrvatske popularne književnosti Marijom Jurić Zagorkom i njenim romanom Crveni ocean, jednog od prvih hrvatskih romana s elementima SF-a.

Izložbu plakata možete razgledati u prostoru Knjižnice Božidara Adžije.