Fenomen u dva stiha: bećarac

Izložba 02.07.2024. - 02.09.2024. Gradska knjižnica Početak događanja: otvorenje izložbe 2. srpnja 2024. u 12 sati Aula Mario Katić
Autor fotografije: Grad Pleternica

Što j' u pjesmi to se pjevat' smije,
Lud bi bio 'ko bi zamjerio!
 
Bećarac je tradicijski deseterački napjev u dva stiha karakterističan za područje Slavonije, Baranje i Srijema, koji se pjeva na raznim prigodama kada se narod okuplja na veselje. On tada biva ispjevan te se kao usmena predaja pamti i prenosi s kirvaja na kirvaj, kolinja na kolinje, svatova na svatove, generacije na generaciju. Bećarac se, dakle, pamti. Pjesma koja često sadrži lascivne poruke, mnoštvo prenesenih značenja i provokacija, traži posebne prigode u kojima će se moći ispjevati, stoga se doima kao nešto što iz privatne sfere pjevačevih intimnih misli izlazi u obliku riječi i melodije te tako postaje javna stvar. Uz karakterističnu melodiju i dobrog pjesmovođu on biva oživljen i iznesen u javnu sferu.
Izložba „Fenomen u dva stiha - bećarac“ ima za cilj predstaviti bećarac kao narodnu baštinu koja izranja iz prošlosti i obnavlja se u svakodnevnim situacijama do današnjih dana. Bećarac je predstavljen u tri cjeline:
  • Bećarac kao pisana riječ - bećarac predstavljen kroz brojne sakupljače, zapisivače i istraživače bećarca
  • Živa baština - bećarac je baština koja se i danas prenosi usmenom predajom, odnosno pjevanjem i sviranjem
  • Inovativan pristup tradicijskoj kulturi - primjer Muzeja bećarca
Autor izložbe: Mario Katić, Interpretacijski centar Muzej bećarca, Pleternica
Izložba je ostvarena u okviru 58. Međunarodne smotre folklora Zagreb.