Geoinženjering – stvarnost, kontekst i implikacije fenomena

Tribina 26.04.2023. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Galerija Kupola, 3. kat
U okviru ciklusa znanstvenih tribina Eppur si muove u srijedu, 26. travnja, u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice održalo se predavanje fizičara Božidara Kemića na kojemu je bilo govora o širem kontekstu stvarnog geoinženjeringa koji se zbiva na našem nebu. Prezentirali su se i rezultati novijih praćenja s područja Hrvatske koja je, prema nekim pokazateljima, jedno od zagađenijih mjesta na planetu Zemlji. Ove činjenice trebale bi potaknuti odlučne akcije u smjeru rješavanja postojećeg stanja te očuvanja okoliša i zdravlja ljudi.

Naime, krajem 20. stoljeća u svijetu se počinju na nebu često pojavljivati neobični tragovi iza mlaznih zrakoplova, nepoznatog podrijetla, koji se spajaju u umjetne ˝antropogene˝ oblake raspršenih aerosolnih čestica. Pojava tih ˝kemijskih˝ tragova povezana je s izrazito povećanom toksičnošću atmosfere koju udišemo, što ima dramatične implikacije na zdravlje ljudi i čitavih ekosustava Zemlje.

Prema službenim podacima o globalnom zatopljenju i porastu količine stakleničkih plinova u atmosferi, geoinženjering je metoda njihovog suzbijanja raspršivanjem kemijskih agensa u atmosferu kako bi se smanjio dotok sunčeve energije. Međutim, postoje znanstveni radovi koji ovo objašnjenje dovode u pitanje.

Božidar Kemić, magistar fizike, diplomirao je teorijsku fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i na Institutu Ruđer Bošković. Član je Hrvatskog astronomskog društva i popularizator astronomije, astrofizike i kozmologije u suradnji sa Zagrebačkom zvjezdarnicom.