Gravitana plus - Bijeg iz kvadrata rada

Tribina 26.02.2020. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Galerija Kupola, 3. kat
Na prvoj znanstvenoj tribini ovogodišnjeg ciklusa Eppur si muove predstavljen je novi uređaj, Gravitana plus za iskorištavanje obnovljivog izvora energije - gravitacije.
Tribina je održana u srijedu, 26. veljače 2020. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.

Gravitana plus - Bijeg iz kvadrata rada
Gravitana funkcionira na osnovu pozitivne razlike između dva suprotstavljena rada u polju gravitacije, što omogućava rad GRAVITACIJSKO RESTITUTIVNOG MOTORA (G.R.M.). Više povezanih taktova čine rad novog, sinkronog motora u polju gravitacije koje na taj način može postati novi obnovljivi izvor energije. Za razliku od postojeće definicije gravitacije koja je sila (F) s jednosmjernim ili negativnim predznakom ↓G, koji uvijek vertikalno vodi prema dolje, autor smatra da gravitacija može imati svojstva energije ili rada (W). Zahvaljujući višesmjernom ili kružnom protoku sila (F), gravitaciju možemo označavati kao rad ili energiju s dvije strelice suprotnog smjera ↓G↑.
Osim spomenutog, na tribini će biti riječi i o novim rješenjima u iskorištavanju sunčeve energije, o perspektivama širenja sunčevih elektrana i drugih obnovljivih izvora energije te o pasivnim kućama i novoj arhitekturi budućnosti, a sve s ciljem očuvanja energije i smanjenja emisije stakleničkih plinova.

 
Urednik i voditelj tribine:
Zoran Deković, inovator, vlasnik više patentnih prijava o tehničkim uređajima iz područja mehanike i energetike, koje su prijavljene u DZIV, u Patentnom uredu u Zagrebu pa tako i uređaj Gravitana (GRAVITANA, P20120194A, od 29. 2. 2012.)
 
Sudionici:
prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić, dipl. ing. stroj., izvanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku
red. prof. art. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh., redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Prijedlozi za čitanje:
Pogledajte video: