Hrvatsko narodno graditeljstvo: sklad baštine i prirode

Izložba 20.09.2017. - 10.10.2017. Knjižnica Božidara Adžije Željka Čaldarević i Martina Strbad
Materiju svojeg okoliša seljak je rasporedio u prostorni organizam, što sadrži i prenosi karakteristike njegove duhovnosti i kreativnosti, društveno-ekonomske konstelacije, organske vezanosti za tlo i podneblje; i takav, nastao kao čin plodnog opstanka, taj prostor biva čovjekovim proniknućem u kozmička kretanja.

U dosluhu s prirodom uklopio se seljak u zatvoreni životni krug rađanja, rasta i umiranja, izbalansirani ekološki ritam razmjene žive i nežive materije. ... Skup životnih potreba dao je poticaj za formiranje svrhovitog prostora, ali je narodni kreator uspostavljajući odnose s okolinom, s puno sluha za ritam bitka ostvario istovremeno i specifični estetski princip.

... Prostorne ideje i poruke, što su nam ih uputili naši pređi u ruralnim prostorima širom Hrvatske predstavljaju fantastično bogatstvo mišljenja i djelanja u prostoru, riznicu kreativnosti kako ustvrdi arh. Freudenreich, koji se čitav život bavio evidentiranjem i proučavanjem narodnog graditeljstva. Ta narodna arhitektura zrači osobitostima, koje nastavljače u kreiranju tog prostora obvezuje barem na poznavanje. Potrebno je međutim daleko više: doživjeti ova prostorna bića svim spoznajnim registrima; kao vodu, sunce, i oblake, kamen i travu, drvo i vjetar, jer premda su kontrapunkt prirodi, čovjekova "antipriroda", određuje ih upravo odnos prema tim prirodnim veličinama, pa i doživljaj tog prostora treba zasnivati na organskoj sferi.

Mi se nalazimo u revolucionarnim transformacijama društva, čija prostorna shvaćanja imaju još duboke korijene u seoskom prostoru i nije razborito zaobilaziti neke vitalne poruke, što ih taj prostor upućuje. Koliko god njegovu istinu danas shvaćali kao produkt jednog agrarnog društva na izdisaju, on je istovremeno i kreativni produkt uravnoteženog odnosa s prirodom i čovjeka s čovjekom, a kao takav relevantan katalizator prostornih kreacija u ovom podneblju za ove ljude na ovom tlu."

Salopek, Davor. Korablje samobitnosti. Petrinja : Ogranak Matice hrvatske, 2009. Str. 29-31.

Izložena građa iz fonda Knjižnice ilustrira kreativnost i raznolikost hrvatskoga narodnog graditeljstva čime doprinosi zajedničkoj temi ovogodišnjih Dana europske baštine: Baština i priroda: krajolik mogućnosti.


Poveznice:
www.min-kulture.hr/default.aspx?id=18809
www.europeanheritagedays.com