In memoriam Leonard Cohen 1934 - 2016.

Izložba 14.11.2016. - 15.12.2016. Knjižnica Božidara Adžije Siniša Nikolić
Baš kad smo, zajedno s većinom obožavatelja, pomislili da će poznati kanadski kantautor i književnik Leonard Cohen živjeti ako ne beskonačno, onda barem još neko duže razdoblje, on nas je nenadano napustio 7. studenog 2016. u 82. godini života. Iako su i to lijepe godine, rekli bi mudri ljudi, Cohen nas je, svojom dobrom kondicijom i stvaralačkim zanosom uvjeravao u suprotno. Usprkos visokoj dobi nije se predavao i u samo četiri godine objavio je tri iznimna albuma. Izlazak zadnjega You want it darker, svojevrsnog artističkog testamenta, gotovo da je koincidirao s njegovim konačnim odlaskom. Uzimajući u obzir i njegovu živu koncertnu aktivnost, može se reći da je usprkos poodmakle dobi otišao u punoj stvaralačkoj snazi.

Tu, međutim, koincidencijama nije kraj. Tek koji mjesec ranije, u srpnju, preminula je njegova prva, a možda i najveća velika ljubav Marianne Ihlen, s kojom je cijeli život, i nakon razlaza, ostao u nekom mističnom, duhovnom odnosu.  Njezina ga je smrt toliko potresla da je u dirljivom oproštajnom pismu voljenoj i po pjesmi So long Marianne legendarnoj muzi donekle navjestio i vlastiti odlazak. Uskoro nakon toga, krajem listopada izlazi njegov istovremeno zadnji i posljednji album, a sam Cohen, prilično neuobičajeno, na svojim mrežnim stranicama najavljuje da bi uskoro mogao napustiti ovaj svijet. Istovremeno tješeći svoje obožavatelje, najavljujući skori odlazak napominje da je pomiren s tom činjenicom gotovo ju priželjkujući. Ipak, nitko nije vjerovao da bi se to doista u tako kratkom roku moglo i dogoditi.

Neposredno prije njegovog konačnog odlaska, Cohenovo je ime, ovaj puta indirektno, bilo spominjano prilikom ovogodišnjeg dodjeljivanja Nobelove nagrade za književnost njegovom kantautorskom kolegi Bobu Dylanu. Iako su na vijest o novom laureatu mnogi gotovo trenutno pomislili da je to priznanje možda prije zaslužio Cohen (pa ipak je on u većoj mjeri književnik i pjesnik od Dylana koji je „samo“ kantautor i izvođač, bila je prva reakcija). K tomu, teško je vjerovati da Cohenovo ime nije bilo u užem izboru i na stolu Nobelova odbora za književnu nagradu ove godine do samog kraja. Usprkos svemu tomu  sam Cohen je,  poput pravog gentlemana kakav je oduvijek bio, izjavio da je Dylan, iako mlađi od njega 7 godina, i sa siromašnijim čisto književnim opusom, sasvim zasluženo dobio tu prestižnu nagradu te da se  u tom pogledu ne osjeća nimalo uskraćenim. Iako se s time mnogi njegovi obožavatelji, pa čak obožavatelji oba autora, možda ne bi složili, ipak i ovaj detalj govori o Cohenu kao sasvim izuzetnoj pojavi na književnoj i estradnoj pozornici prijelaza 20. u 21. stoljeće.

Uzimajući u obzir sve te okolnosti možda će netko jednoga dana u nekom romanu, priči, pjesmi ili možda nekoj sasvim novoj biografiji temetizirati ovaj neobični odlazak neupitnog  pjesničkog i glazbenog velikana, no za sada se samo možemo duboko pokloniti sjeni genija i zahvaliti mu na svemu što nam je dao. So long Mr. Cohen / it's time that we began / to laugh and cry and cry and laugh / about it all again. Pri upoznavanju ili proučavanju opusa Leonarda Cohena može nam pomoći i uvid u naš katalog