Ivo Andrić: izložba u povodu 60. obljetnice dodjele Nobelove nagrade

Izložba 23.02.2021. - 20.03.2021. Gradska knjižnica Aula Gradske knjižnice
Švedski kralj uručio Ivi Andriću zlatnu Nobelovu medalju i diplomu Pripovedač i njegovo delo ne služe ničem, ako ne služe čoveku i čovečnosti – U ljetopis besmrtnika upisano ime Ive Andrića – Ukratko: biti čovjek – U centru pažnje – Ivo Andrić

Ovo su neki od naslova pod kojima je dnevni tisak izvijestio o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću 10. listopada 1961. godine. Šezdeset godina kasnije Gradska knjižnica obilježava trenutak u kojem je Ivo Andrić postao književni nobelovac, još uvijek jedini s naših prostora.

Nije uopće toliko važno da li jedan pripovjedač opisuje prošlost ili sadašnjost, ili se smjelo zalijeće u budućnost; ono što je pri tom glavno, to je duh kojim je nadahnuta njegova priča, ona osnovna poruka koju ljudima kazuje njegovo djelo. ... Svak priča svoju priču po svojoj unutarnjoj potrebi, po mjeri svojih naslijeđenih ili stečenih sklonosti i shvaćanja i snazi svojih izražajnih mogućnosti; svak snosi moralnu odgovornost za ono što priča, i svakog treba pustiti da slobodno priča. Ali dopušteno je, mislim, na kraju poželjeti da priča koju današnji pripovjedač priča ljudima svoga vremena, bez obzira na njen oblik i njenu temu, ne bude ni zatrovana mržnjom ni zaglušena grmljavinom ubilačkog oružja, nego što je moguće više pokretana ljubavlju i vođena širinom i vedrinom slobodnog ljudskog duha. Jer, pripovjedač i njegovo djelo ne služe ničem ako na jedan ili na drugi način ne služe čovjeku i čovječnosti. (iz govora Ive Andrića u Švedskoj akademiji)

U pripremi ove izložbe korištena je izvorna građa Knjižnice iz zbirke općeg i zaštićenog fonda te iz Čitaonice novina i časopisa. Izložbu su priredile Sara Džapo i Ivana Fištrek, a plakate je likovno i grafički oblikovala Ismena Meić. Plakati su tiskani za izložbu u auli Gradske knjižnice u povodu Mjeseca hrvatske knjige 2012. godine i 120. obljetnice Andrićeva rođenja (9. listopada 1892. – 9. listopada 2012.), čija se virtualna inačica može pogledati na mrežnim stranicama KGZ-a (https://issuu.com/knjinicegradazagreba/docs/ivo_andric_virtualna_izlozba).

Za vrijeme trajanja izložbe u auli Knjižnice mogu se poslušati isječci zvučnog zapisa Književnog petka od 10. studenog 1961. pod nazivom Ivo Andrić – nobelovac, na kojemu su gostovali Petar Džadžić, Ivo Hergešić i Gustav Krklec, a koji je dio digitalizirane zbirke Glasovi Književnog petka. Isječke je za potrebe izložbe prilagodio Igor Mladinić.