Izlet u raznolikost

Izložba 31.03.2023. - 28.04.2023. Gradska knjižnica Galerija Kupola, 3. kat
Izložba Petera Tschulnigga u Galeriji Kupola Gradske knjižnice. Na ovoj izložbi autor pokazuje radove koji obuhvaćaju dugo vremensko razdoblje.

"Akt koji pleše“ nosi pečat njegovog učitelja Geralda Schmida, učenika Herberta Böckla, čiji je ekspresivni stil odgovarao Tschulniggovom burnom temperamentu u to vrijeme.
U "Zemlji snova" slike slijede nesvjesnu logiku snova. Stvorenja nalik prvobitnim organizmima lagano lebde kroz prozračne otvorene prostore, oblikujući figure ili strukture koje često ostaju neodređene.
Serija "Krajolika" obilježena je snažnim bojama. Nastale apstraktne strukture, velikodušno nanesene divljim potezima, nadahnute iskonskom snagom lokalnih planina i kretskih zaljeva, koji se nekad doimaju zaštitnički, nekad prijeteće, a ponekad oboje istovremeno.
Serija "Iluzija" istražuje upravo to: iluzije. Različite perspektive i iskustva različitih percepcija. Što je prednji plan, a što pozadina? Je li to oko, životinja?
Serijom "Moć" otkriva se politički umjetnik koji razmišlja o društvenim zbivanjima. Lakoća serije "Iluzije" ovdje ustupa mjesto oblicima i bojama koji prikazuju forme postojanja u okrilju moći: strah, bijeg, agresija, čak i potpuno uništenje.

Autor je rođen je 1954. godine u Saalfeldenu/Salzburgu u Austriji. Sakupljač je svjetova, putnik između alpskih i morskih krajolika. Početkom 70-ih godina počeo je kao fotograf, potom je proveo dvije godine u Parizu i odatle prvi put otišao u Maroko. Nakon služenja vojnog roka "vrtio se po svijetu nekoliko godina“, nakon čega se vratio kući i pokrenuo vlastiti obrt kao grafički dizajner. Već godinama živi kao slobodni umjetnik u Saalfeldenu, a zadnjih godina provodi dio vremena u Hrvatskoj, u Zagrebu i na otoku Hvaru.