Jelena Brezovec: Deset

Izložba 06.05.2021. - 04.06.2021. Gradska knjižnica Galerija Kupola, 3. kat
Program predstavljanja hrvatskih ilustratora

Jelena Brezovec rođena je 1980. godine. Diplomirala je sociologiju i kroatologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te je nakon studija neko vrijeme radila u struci. Crtanje joj je dugo vremena bio samo hobi, sve do 2008. godine kada postaje suosnivačica izdavačke tvrtke Evenio d.o.o., specijalizirane za tiskane i digitalne proizvode za djecu. 2010. godine upisuje tečaj Grafičkog dizajna u Školi informatike Ivora te od tada se aktivno bavi digitalnom ilustracijom, s fokusom na dječju ilustraciju.
Ilustracije izlaže na nekoliko grupnih izložbi, među kojima su 200 godina priča braće Grimm u Zagrebu i Šibeniku (2012.), We are the future, Mantoua, Italija (2012./2013.), a 2014. sudjeluje na 5. hrvatskom biennalu ilustracije u Klovićevim dvorima, u Zagrebu. Do sada je ilustrirala više od 40 slikovnica za djecu.
Osim za potrebe vlastite tvrtke, radi kao ilustratorica za druge domaće i strane klijente. Živi i radi u Varaždinu.
Ilustrirala je mnoge knjige za djecu za domaće i strane izdavače, a iz mnoštva se izvajaju lik Hrkala, serija slikovnica o emocijama, likovi Mrljeka i Prljeka u seriji slikovnica o higijeni, slikovnice o socioemocionalnim kompetencijama, slikovnice o djeci s teškoćama i svakako slikovnica Oblak u žutom kaputu za koju je dobila (zajedno s autoricom teksta Nikolinom Manojlović Vračar) Nagradu "Ptičica" Dječjeg žirija Nagrade "Grigor Vitez" za 2019. godinu. 
Fotografije izložbe