Kad književno pero zatreperi...

Mjesec hrvatske knjige 15.10.2020. - 15.11.2020. Gradska knjižnica Aula
Vezano uz ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige koji je posvećen planetu Zemlji, izložba prezentira prirodu kao svojevrsnu muzu književnosti, kao nadahnuće pred kojim su mnoga "književna pera zatreperila".

Slijed fotografija sa živopisnim motivima iz prirode svojevrsni je vodič, odnosno raskošna kulisa izloženoj prozi i poeziji hrvatskih i svjetskih književnika u vremenskom rasponu od renesanse do današnjih dana. Spomenuta književna povijest sugerirana je i prikladnim pisaćim "alatkama" kojima su se pisci kroz stoljeća, pri svom stvaranju, služili pa se na izložbi mogu vidjeti i pero i pisaći stroj i laptop.

Također, kako bi izložba dobila na autentičnosti, tekstovima i fotografijama dodana je i priroda in vivo u obliku lišća, kestena, žireva, kore drveća, grančica i dr.

Osim što se u izloženim tekstovima može pročitati kako je Danijel Dragojević svoje nadahnuće žutom bojom pretvorio u divne stihove, jednako kao i Josip Pupačić svoju fascinaciju morem, potom kako je Marcela Prousta zadivila jabuka ili kako se osjeća Ernest Hemingway dok leži u šumi, pogleda uprtog u nebo kroz zelenilo krošnji, izložba ima i svoju zvučnu kulisu - u Auli Gradske knjižnice posjetitelji mogu uživati u različitim zvukovima prirode - kiši, pjevu ptica, šumu mora...

Sastavni dio izložbe je i PRIRODA to go, odnosno pjesme i prozni ulomci koje posjetitelji mogu uzeti i tako darovati sebe ili druge dijelom prirode u stihu ili prozi. Svi tekstovi otisnuti su OmoType fontom (https://omotype.com/) kako bi i osobe s disleksijom mogle uživati u čitanju.

Autorica fotografija je Nives Borčić, a izložbu su priredile Sanja Repanić Blažičko, Marijana Rogić Bocchetti, Andrea Sinkovski Jandrić.