Kadar za čitanje

Izložba 02.07.2014. - 31.08.2014. Gradska knjižnica Aula
Davor Curić - Kindle generation
Skupna izložba fotografija nastala kao rezultat fotografskog natječaja na temu čitanja, koji su drugu godinu zaredom organiziraju Noć knjige i Fotoklub Zagreb. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 218 fotografija iz cijele Hrvatske od kojih je žiri u sastavu Branka Hlevnjak (povjesničarka umjetnosti), Iva Perković (Noć knjige) i Darija Tripalo (Fotoklub Zagreb) odabrao 24 fotografije koje na najbolji način predstavljaju ideju čitanja.
“Ova je izložba izbor jednakovrijednih radova, koji zajedno čine fotografski kolaž od posrednog čitanja u toplini doma u kojem još majke/bake /djedovi /očevi čitaju svojim znatiželjnim malcima priče, do beskućnika koji čita usput, sjedeći na pločniku, proseći. To je zajednička slika putovanja duha u svijet mašte ili obrnuto, povratka kroz dnevne informacije koje ga prizemljuju u stvarnost.
(…)
Svaka od ovih fotografija, pak, zasebno, otvara moguću priču, analizu i interpretaciju koja bi nas mogla predaleko odvesti pitanjima poput ovih: tko ovdje čita poeziju, tko uči, tko guta kriminalne romane, tko želi vidjeti, ali ga vid napušta, tko glumi čitanje. Iako se ni jedan fotograf nije upustio u fotografiranje slijepih čitača (što je doista zasebna i dirljiva priča), ipak nezaobilazne su naočale za vid (na sajmištu), povečalo kao pomagalo kada zdrave oči otkažu svoju poslušnost, ili kada zalazimo u čitanje najsitnijih zapisa. Kadar za čitanje izložba je koja potvrđuje potrebu čitanja.”

Popis autora i fotografija:
Božidar Kasal – Čekajući ženu na Seini
Davor Curić – Kindle generation
Davorin Vujčić – Pariz
Gordana Šimunec – Elena
Irma Podoreški – Hladovina
Iskra Mandarić – Predah
Josip Smoljić – Djevojčica s knjigom
Julija Domac – Baš zanimljivo
Karmen Stošić – Večernja priča
Ksenija Španec – Na odmoru
Mario Radaković – Kako ubiti vrijeme
Miljenko Marotti – Kamena knjiga
Mirela Mirić – Usput
Neda Rački – Ulični čitači
Ninoslav Hećej – Devedesetpetplus
Paolo Canosa – Zapisi
Sanja Buterin – Last train to Lisbon
Srđan Savković – Ljetno popodne
Šimun Aščić – Čitanje i pisanje
Tomislav Veić – Prorokov put
Vedrana Lovinčić – S knjigom i na izlet
Vesna Špoljar – Cool slikovnica
Vlasta Štalekar – Budizam
Zvonko Radičanin – Jakuševac

Više
http://nocknjige.hr/kadar-za-citanje-2014/