Književne nagrade

Izložba 16.01.2014. - 20.02.2014. Knjižnica Božidara Adžije Silvija Zec
Izložba o književnim nagradama donosi kratak opis nekoliko međunarodnih i domaćih književnih nagrada u namjeri da ilustrira sličnosti i razlike koje postoje između njih. Dodijeljena nagrada osim što je veliko priznanje i poticaj nagrađenom djelu ili autoru, nerijetko je popraćena i  kontroverzama.

„U raspravama oko nagraditelja i nagrađenika obično se postavlja pitanje kriterija izbora, subjektivnosti, objektivnosti, kvalitete nagrađenog naslova, uloge kritike, medija ili izdavača u dodjeljivanju i promociji nagrade i sl. Kada je riječ o kriterijima izbora i kvaliteti nagrađenog naslova, nameće se pojam relativnosti i jednoga i drugoga... Sve u svemu, književne nagrade, dugoročno su zrcalo tek dijela recepcijske populacije određenog društveno-povijesnog trenutka i to onoga dijela što ga čine stručni čitatelji.“ (Jukić, S.)

„Za ozbiljnu procjenu ugleda nagrade treba proći neko vrijeme“ (Lokotar, K.), odnosno  vremenski tijek i „tekst sam“ donosi potvrdu specifične težine nagrađenih naslova/autora, kao i književne nagrade.

Klikom na katalog možete pronaći neke naslove ili autore koji su postali laureati domaćih i stranih književnih nagrada u posljednjih nekoliko godina i provjeriti jeste li ih pročitali.