Knjižni izlog - najbolje iz 2018.

Izložba 15.01.2019. - 15.02.2019. Knjižnica Božidara Adžije Vesna Lovrić Cvjetković i Siniša Nikolić
Kako se knjižnice i knjižničari naprestano nalaze u centru odnosa između sveukupnosti dostupnih knjiga i čitateljskih kapaciteta i potreba, njima se kao neumitni praktični savjet čitateljima - korisnicima nameće samo jedno aktivno načelo – čitati i samo čitati.

Da bi to bilo moguće, prema osnovnom načelu praktične legologije, znanosti o čitanju, mora postojati djelatni, stvarni izbor koji potencijanom čitatelju omogućuje kakav takav objektivni uvid u postojeću književnu tj., izdavačku produkciju.

Drugi važan moment je kriterij izbora iz ponuđene građe. Osim uobičajenih osobnih afiniteta koji se uvijek nekako podrazumijevaju kod iskusnih čitatelja, na izbor „nečega novog“ kod čitateljskih avanturista, tzv. knjigonauta, mogu utjecati raznoliki kriteriji od kojih su najčešći orijentiri izbori najboljih ili najčitanijih naslova u protekloj godini u izboru raznih, manje ili više poznatih i uglednih književnih izborničkih tijela, Nobelova, Bookerova ili Goncourtova nagrada npr., uz mnoge druge.
Poticati na čitanje može se na različite načine, a jedan od njih je i dati na širi uvid novopridošle naslove. Poznato je da knjižnice općenito uvijek oskudijevaju u izložbenom  prostoru i da je, k tomu, dinamika prispijeća novih naslova u knjižnice podložna razmjerno neobičnoj izmjeni „sušnoga“ i razdoblja obilja. Događa se, dakle, da mnoge kvalitetne knjige promaknu čitateljstvu. Naša izložba, stoga, nudi na uvid, prosudbu i posudbu čitateljima - korisnicima reprezentativan izbor onoga najboljeg od lijepe književnosti u 2018, kao i moguće orijentire u nekima od najpoznatijih izbora prema različitim novinskim i/ili nagradnim tijelima. Pri tome nam može pomoći i pogled u naš katalog.

Sve što preostaje samo je užitak čitanja. Bon appetit!