Knjižnice – baštinske ustanove u službi zajednice

Izložba 20.09.2016. - 17.10.2016. Knjižnica Božidara Adžije Martina Strbad
Knjižnica Božidara Adžije Dane europske baštine popratit će izložbom knjižne građe i periodike koja prati tematiku uloge i mjesta knjižnica u razvoju društvenih zajednica različitog opsega i očuvanja njihove baštine kao zaloga za budućnost, njihovu diversificiranu opstojnost u novim društvenim, komunikacijskim i medijskim okolnostima, te ukazuje na presudnu ulogu knjižnice kao komunikacijsko-informacijskog, obrazovnog, kulturnog i društvenog središta svake zajednice.
Ta se uloga, između ostaloga, očituje u promicanju i očuvanju kulturne svjetske i nacionalne baštine, i posebice, u brizi o očuvanju lokalnog i zavičajnog identiteta.

U tom smislu, knjižnice su posrednici informacija relevantnih za pojedine skupine u zajednici te aktivni sudionici u njihovom životu. U legislativnim temeljima šire i uže društvene zajednice knjižničarstvo je prepoznato kao djelatnost od posebne društvene važnosti, a knjižnice kao bitne institucije za očuvanje kulturne i znanstvene baštine. Definicija knjižnice, pri tomu, kao "trećeg prostora" važna je za život kako pojedinca tako i zajednice.