"Križni put", Tihomir Lončar

Izložba 03.04.2023. - 24.04.2023. Gradska knjižnica aula





Izložba je postavljena u auli Gradske knjižnice u okviru manifestacije Pasionska baština.

Tihomir Lončar na hrvatskoj likovnoj sceni potvrdio se kao autor koji uz osebujan pristup pejzažu, neospornu autentičnost pokazuje i u djelima sakralne tematike. Svojim kreativnim kolorističkim pristupom i snažnim ekspresionističkim izrazom kroz duhovnu i likovnu sintezu, Lončar izlaže svoje viđenje Kristove muke i križnog puta koji završava u teologiji spasenja i nade. U toj sintezi Lončar je stvorio autorski ciklus modernog izričaja, a tematika križnog puta i poruke koje on nosi jasno su prikazane kroz svih 14 postaja. U slijedu postaja prikazani su prizori muke na putu do Golgote, od osude na smrt do polaganja u grob, s porukom Kristova dara čovjeku u otkupiteljskom činu neizmjerne božanske ljubavi.
 





Biografija:
Rođen je 1953. godine u Vinagori. U Zagrebu je završio Školu primijenjenih umjetnosti 1974. godine, a iste godine upisuje studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Vasilija Jordana, koji završava 1980. godine.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1985. godine u galeriji Buljat i od tada je kontinuirano prisutan na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni. 1993. godine u Muzeju za umjetnost i obrt predstavio je na velikoj monografskoj izložbi svojih 107 slika, a 1999. godine u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu održava vrlo zapaženu izložbu Tri godišnja doba.

U izdanju nakladničke kuće Kontura 1995. godine objavljena je monografija o Tihomiru Lončaru, autora Stanka Špoljarića, a 2008. izdana je nova monografija o radu i stvaralaštvu ovog osebujnog slikara, autora Nikole Albanežea. Jedan je od osnivača umjetničke grupe Contra.

O stvaralaštvu Tihomira Lončara 2009. godine snimljen je dokumentarni film Drugi čovjek, redatelja Miljenka Bukovčana.

Tihomir Lončar do sada je izlagao više od 50 puta, a njegova slikarska osobnost izgrađena je na temeljima ekspresionističke baštine i u duhu tradicije hrvatskog kolorizma 20. stoljeća.

Izložba se otvara u ponedjeljak, 3. travnja 2023., u 12 sati u auli Gradske knjižnice.