Lektira uzvraća udarac ili Kako preživjeti lektirni udar

Projekt 22.04.2024. - 22.06.2024. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Noć knjige VRBIK (KV)ART
Lektira je drama koja ponekad preraste u čisti horor!

Uz pregršt manjih i većih katastrofa koje mogu snaći prosječnog tinejdžera, lektira je, čini se, jedna od opakijih.

Što se sve može dogoditi kad knjižnica postane lektirno (m)učilište? Što je potrebno učiniti da bi se izbjegla osveta nepročitanih lektira? Što sve opaka lektira može učiniti ranjivom tinejdžerskom egu? I kakve veze ima sve to skupa s jednom (ne)običnom kvartovskom knjižnicom?

Maštovite odgovore na ta i slična pitanja moguće je naći u kratkom filmu Lektira uzvraća udarac.

Grupa je kreativnih tinejdžera pod nenametljivim i stručnim mentorstvom scenarista Nikole Kuprešanina i redatelja Ivana Sikavice osmislila scenarij za kratki igrani film „Lektira uzvraća udarac“, nastao tijekom prve sezone filmskih radionica za mlade koje su se u okviru projekta Kultura u zajednici: Vrbik (kv)art održavale u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića tijekom veljače, ožujka i travnja 2023.
Film je u travnju 2023. snimljen u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića. Polaznici radionice sami su odigrali sve filmske uloge, a film je snimio i montirao redatelj Ivan Sikavica.

Svečana premijera filma održana je 7. veljače 2024. u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića.


KULTURA U ZAJEDNICI: VRBIK (KV)ART

Udruga za promicanje književnosti i kulture Skribonauti, u partnerstvu s Knjižnicama grada Zagreba i Domom za starije osobe Trnje, od siječnja 2023. provodi program VRBIK (KV)ART koji uključuje stanovnike svih dobnih skupina u raznolike inovativne i interaktivne kulturne programe (cikluse radionica) čiji su voditelji umjetnici i stručnjaci koji žive u kvartu ili su na neki način za njega usko vezani (Monika Herceg, Luiza Bouharaoua, Ivan Sikavica, Marija Ott Franolić i drugi).


ZAŠTO NAM JE VRBIK (KV)ART VAŽAN

Koncepcija ciklusa odabrana je stoga što zahtijeva aktivno sudjelovanje i omogućuje neposredniji pristup sadržajima. Višekratnim dolascima stječe se navika dolaska u knjižnicu i razvija zahtjevnija čitateljska publika koja aktivno sudjeluje u kulturnim programima. Ovim partnerstvom Knjižnica promovira i jača svoju temeljnu funkciju, promiče čitanje kao društvenu vrijednost a knjižnicu pozicionira kao važno mjesto građanskoga sudjelovanja u kulturi te zadržava postojeće i privlači nove korisnike.