Libija, priča o ljudima

Izložba 14.02.2013. - 15.03.2013. Gradska knjižnica Početak događanja: 18 sati Galerija Kupola
U Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu u četvrtak, 14. veljače u 18 sati otvara se izložba fotografija Mejreme Reuter pod nazivom "Libija priča o ljudima". Uz izložbu predstavit će se i istoimena knjiga.

"...Danima smo prolazili kroz ocean kamenja i ocean pijeska, pa smo mi gradski ljudi, polako prihvaćali ritam pustinje i dugo u noć, nakon večere i pranja posuđa, uživali u tišini, oko vatre. Jednom je Salah upirao Muhameda bi li htio doći u posjet u Tripoli. Muhamed je dugo šutio i gledao u vatru. Nitko ga nije požurivao da odgovori. Navikli smo na njegov ritam. Imam dojam da su i njega naučili, kad su riječi jednom izgovorene, one zagospodare nama. Ja sam promatrala posljednje ostatke svjetla na horizontu koji su se zadržali na obližnjim vrhovima planinskog lanca.
"Ne", tiho je odgovorio Muhamed nakon duge šutnje. "Ali zašto?", automatski mi je izletjelo. Opet beskonačno zurenje u vatru koja je polako dogorijevala i uvlačila se u zjenice, da bi nas odvela u mirne dijelove našeg srca, gdje na suhom i slatkom zraku zvijezde samo što ne pohvatamo rukom. Nakon dubokog udaha Muhamed je rekao: "Jer se bojim da ću postati bijel".
Moji dragi prijatelji i ja smo se pogledali. Možda nam nitko prije nikada nije izravno rekao koliko smo zapravo nesavršeni u svojim malim nervozama i nespretnostima, strahovima i ljubomorama, glupim ego-tripovima i blokiranoj mašti. Ispred nas je sjedio čovjek koji je htio biti ono što jest. Autentičan u svom postojanju. Prijatelj koji te čuva."

Mejrema Reuter rođena je u Splitu. Akademiju dramske umjetnosti završila je u Zagrebu, s Rektorovom nagradom kao najbolji student. Još za vrijeme studija glumi u Narodnom kazalištu "Ivan pl. Zajc" u Rijeci, kazalištima &TD, Teatar u gostima, Luv, Emporion u Zagrebu, Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. U samo jednoj kazališnoj sezoni Mejrema je igrala šest glavnih uloga u pet različitih kazališta, gostovala u svim bivšim republikama, pisala, izvela svoju monodramu Katarina Zrinska na Splitskome ljetu 1991. gdje je zadnji put glumila i u Euripidovoj Heleni.
Nakon toga je otišla u Afriku na mjesto predavača na Američkom sveučilištu u Kairu, gdje j na Katedri za teatar predavala glumu, naprednu glumu, analizu teksta i umjetnost teatra. Uz mnoge druge predstave, prvi put u povijesti tih područja režirala je Maciavellijevu Mandragoru. U isto vrijeme radi kao asistentica direktora Opere u Kairu i kao savjetnica za marketing i glazbene programe, organizira sedam ansambala, dizajnira plakate i programe za razne predstave i koordinira Edukacijski centar Opere.
U Rimu predaje na Američkoj školi i istovremeno usavršava renesansni ples i glazbu srednjeg vijeka i renesanse. Intenzivno komponira za djecu i dirigira zborom. U Kuvajtu četiri godine predaje dramu u najvećoj školi u tom dijelu svijeta i režira mjuzikle.
Put je vodi u Bangladeš, gdje radi kao savjetnik za edukaciju pri organizaciji British Council, organizira i vodi dramske i glazbene radionice, predstave i festivale u centrima za rehabilitaciju paraliziranih, centrima za nezbrinutu djecu, Centru za azijski teatar i u Internacionalnoj školi u Dhaki. Slijedi Libija, gdje kao autorica i voditeljica projekta za British Council kroz medij glazbe i televizije nastavlja rad na razvoju ekološke svijesti mladih. Na internacionalnim školama predaje dramu i glazbu. Osnimva prvi dječji zbor Desert stars, prvu baletnu školu, prvi ansambl srednjovjekovne i renesansne glazbe Saltoinalto i prvi dobrotvorni koncert.

Kontakt:
mejremareuter@gmail.com