Libri

Izložba 08.09.2015. - 30.09.2015. Gradska knjižnica Galerija Kupola
Uz Međunarodni dan pismenosti izložba Zdenke Bilušić u Galeriji Kupola Gradske knjižnice. Ekološki osviješteno, autorica izložbe Zdenka Bilušić u tehnici papir marchea na podlozi od obojanih knjiga duhovito se poigrala temom noge.
Otvorenje izložbe je u utorak, 8. rujna u 19 sati.

"Vedri vitez tužnog lica, njegova trajna zanesenost, zaigranost, ozbiljnost nad sudbinskim pitanjima, viteški čini i ljubav vječna, zdrav duh sluge i njegova magarca, brojne stvarne i nestvarne slike, sile što su se nadvile nad srećom… Koliko je čitatelja koliko puta na koliko jezika u koliko izdanja u proteklih pola milenija (sljedeće godine 400. je obljetnica od smrti Cervantesa, ali i Shakespearea) otvorilo knjigu i susrelo se s mačem koji prijeti vjetrenjačama.  Isto pitanje možemo postaviti o Hamletu koji kreće ususret duhu vlastita oca ne bi li saznao mračne priče koje će zapečatiti njegovu budućnost. Giga Barićeva i za buduće će generacije šetati praznom sobom i čekati supruga da se vrati iz Prvog svjetskog rata, a Laura Lenbach odlučiti se na samoubojstvo svaki put nakon što odsluša razmatranje doktora Križovca o leptiru koji oblijeće svjetiljku... Njihova (Gigina i Laurina) životna (i) literarna priča ne bi postojala u blizini Casanove. Tip se kretao žurno i razgovarao kratko.

Senker-Škrabe-Mujičićev domobran Jambrek Gumbek, trajno monologizira o knjigama u črnim i črlenim koricama te partiji anjca koju je odigrao s bratom blizancem Gumbekom Jambrekom ne bi li tako odredili tko će u partizane, a tko u domobrane jer su pak deda Bolta odlučili da "naša obitelj ovog rata zgubila ne bu".

Svako je štivo neka vrlo jednostavna priča koju, kao pri kompliciranu porodu, pisac izvlači iz utrobe svog stvaralačkog svijeta. Otud toliko nogu koje iskaču pred čitatelja u naporu da se strukturira bilo koja priča i sudbina. Ali u brzom i k tome sretnom završetku priče nema. Gdje je priča ako se sve dogodi sada i ovdje? Zato je nužno krenuti!

Krenuti ma ne znati gdje - zapjevao bi Arsen. Zaustaviti se na trenutak - pomislio bi Casanova, danski princ poslao bi noge u samostan, Sartrea bi preplavio trajan osjećaj mučnine i noge bi mu otkazivale, Jozef K. tražio sljedeća vrata…

Gospođa Duncan bi otplesala, Blanka bi pokušala preskočiti, Usain Bolt istrčati, Luki bi i ispod Tulovih greda nedostajala lopta (to su oni što odmah znaju što im je činiti s nogama), ministru obrane nedostajalo bi mnoštvo da ga postroji na poligonu.

Ekološki osviješteno (zaključila bi Holy), autorica Zdenka Bilušić u tehnici papir marchea na podlozi od obojanih knjiga duhovito se poigrala temom noge. Ne nužno i hoda. Ali moguće. Ne nužno u literaturi. Ali, s obzirom na knjige, najvjerojatnije. Ne nužno ni noge. Ali najčešće. Dovoljno da nestrpljivi vitez od Manche zamisli sve što ne vidi i previdi ono što mu se doista pokazuje. Pa krene. Pritisnut onim smiješnim šljemom na glavi, nogu oslobođenih na sve strane svijeta. Kao što reče doktor Luiđi: "Ti si Bepina luda. Tko može ubiti don Kišota?!" A tko zaustaviti Bepinu?

Duhovito i mnogoznačno prije nego postavimo sva moguća pitanja. Duhovito i sjetno i nakon što ih postavimo." 
 
                                                                                                                                                                               Grozdana Cvitan