Likovnost u teoriji i praksi

Radionica 13.06.2023. | utorak Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Početak događanja: 11:00 Odjel za odrasle prof. Nedeljko Tintor
O RADIONICI:

Likovna radionica profesora Tintora namijenjena je umirovljenicima, ali i svima ostalima koje zanima likovnost u teoriji i praksi. Svakoga se tjedna obrađuje jedna tema: Svjetlo i sjena, Perspektiva, Anatomija životinja itd. Radionica započinje predavanjem prof. Tintora na određenu (likovnu) temu, a nakon predavanja slijedi praktična radionica crtanja ili slikanja tijekom koje polaznice, uz vodstvo mentora, naučeno primjenjuju u praksi.
Ulaz je slobodan!

Termin: utorak, 13. lipnja, 11:00 – 13:00 sati
Tema: Vlastiti izbor
Tehnika: pastele 

O VODITELJU:

Nedeljko Tintor rođen je 1942. godine u selu Koreničani kraj Daruvara. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao u Grubišnom Polju i Daruvaru. Pedagošku akademiju u Zagrebu završio u klasi Mladena Veže 1965. godine, a 1970. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u slikarskoj klasi prof. Raula Goldonija. Godine 1973. kao stipendist francuske vlade pohađa École des Beaux-Arts te slika u atelijeru prof. Gustava Singiera i pohađa predavanja iz metodologije umjetnosti i nadrealizma na drugoj visokoj školi Artes plastiques – Paris I (dio Sorbonne). Kroz čitav radni vijek bavio se pedagoškim radom kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj i srednjoj školi te kao mentor na Učiteljskoj akademiji i na ALU. Godine 1981. dobiva titulu Zaslužnog pedagoga Hrvatske. Godine 2007. odlikovan Ordenom I. reda Kantakuzine Katarine Branković. Osim pedagoškog rada, bavio se scenografijom te surađivao s amaterskim kazalištem u Selcima na Braču, kasnije sa Studentskim satiričkim glumištem u Zagrebu, Centrom za kulturu Susedgrad i glazbenim atelijerom Angelus te kazalištem Komedija. Sudionik mnogih likovnih kolonija, dobitnik priznanja i zahvalnica za donatorska djela. Dobitnik brončane medalje 1981. godine, Grubišno Polje. Izlagao na više od 70 samostalnih izložbi i sudjelovao na više od 150 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudionik 80-ak likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu, te dugogodišnji sudionik ZILIK-a u Karlovcu. Član HDLU-a, LIKUM-a i Hrvatskog vijeća Međunarodnog društva za obrazovanje putem umjetnosti InSEA. Živi i radi u Zagrebu.