Logaritamsko računalo

Izložba 10.09.2012. - 05.10.2012. Gradska knjižnica Aula
Izložba logaritamskih računala iz privatne zbirke prof. dr. sc. Božidara Kanajeta.
"Usprkos tome, što su logaritmi i logaritamsko računalo tristo godina stari, i što su pridonijeli obilnim znanstvenim i stručnim rezultatima, mnogi učenici još uvijek misle da su omraženi filo­zofi matematike pronašli logaritme samo s ciljem zamaranja uče­nika nepotrebnim računskim operacijama. U praksi je poželjnije da nastavnik odustane od prevelikog teorijskog tumačenja loga­ritama te da opisom bilo kojeg tipa (od izloženih logaritamskih računala) učenici spoznaju svu njegovu praktičnost i ulogu koju danas ima kompjutor.
     Studenti koji nisu položili kolokvij i ispit iz logaritamskog ra­čunala nisu mogli nastaviti studij tehnike (koje li sveučilišne po­slijeratne dalekovidnosti, op. aut.). U akademskoj godini 1973/74. održani su na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zadnji ispiti iz logaritamskog računala ("šiber" popu­larni naziv, skraćeno od njem. Rechenschieber).
     U pravilu, svaki tehničar i inženjer imao je veliki "šiber" na li­jevoj strani svog crtaćeg stola, a na desnoj strani bočicu crnog tuša, "rajsfeder" (crtaće pero), penkalu (poslijeratni naziv je tehnič­ka olovka) te Penkaline trokute, dok mu je mali "šiber" u kožnoj futroli uvijek virio iz džepića sakoa ih kute. Danas se oko vrata nose prijenosne memorije (USB 2.0) s nekoliko GB memorije. Sva ondašnja praktičnost i važnost logaritamskog računala ogleda se danas u mnogostrukoj primjeni suvremenih računala." (prof. dr. sc. Božidar Kanajet)