Marija Lopac: Indijski dnevnik

Izložba 08.03.2021. - 29.03.2021. Gradska knjižnica Galerija Kupola, 3. kat
Samostalnom izložbom slika kombinirane tehnike u Galeriji Kupola pod nazivom Indijski dnevnik suvremena hrvatska likovna umjetnica zapažena opusa Marija Lopac predstavit će svoje radove nastale za vrijeme boravka u Kerali, u Indiji 2020. godine. Radovi su inspirirani indijskom tehnikom ručnog otiskivanja na tekstil, korištenjem matrica/štambilja tipičnih indijskih motiva (Indian handmade block printing). Te je elemente autorica otiskivala na papir kao ishodišni dio te povezivala s oslikavanjem akrilnim bojama.

Marija Lopac rođena je 29. prosinca 1983. u Zagrebu. Godine 2009. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ines Krasić.
Od 2006. godine izlagala je na nizu samostalnih i zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a od 2013. godine sudjelovala na nizu umjetničkih rezidencija u inozemstvu (Tajland, Vijetnam, Francuska, Belgija, Island, Sardinija, Kina, Indija).
Predstavnica je Hrvatske u „Belt and road“ – projektu izložbi grafika internacionalnih umjetnika u Kini i svijetu u organizaciji vlade NR Kine od 2017. godine. Autorica je i kustosica programa Other side project, u sklopu kojega svake godine jedan vijetnamski umjetnik ima izložbu u Hrvatskoj, a hrvatski umjetnici predstavljaju se na grupnoj izložbi (Memories) u inozemstvu (Vijetnam, Indija, Japan). Najzastupljeniji dio njezina opusa je grafika (na granici sa slikarstvom), a oslikala je i nekoliko murala (u Indiji, Vijetnamu, Tajlandu, Islandu, Španjolskoj i Hrvatskoj). Ilustrirala je priručnik „Mali i zdravi“ Irene Stipešević-Rakamarić (2018.) te „Basne“ Gordane Cvrtile Ćorić (2018.).
Godine 2020. upisala je dvogodišnju edukaciju iz ekspresivne art terapije po metodi dr. Avi Goren-Bara.
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2011., a Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2016. godine.

Kontakt
marijalopac@hotmail.com