Marul po "Juditi" hvaljen

Izložba 26.10.2021. - 13.11.2021. Gradska knjižnica Aula
Postavljena u povodu Godine Marka Marulića i 500. obljetnice tiskanja Judite, izložba svojim konceptom zaokružuje golemi opus ovog velikog hrvatskog pisca. Poseban naglasak stavljen je na Juditu, s obzirom na pet stoljeća postojanja ovog, za hrvatsku književnost, kapitalnog djela. Osim ovog glasovitog kršćansko-vergilijanskog epa, u postavu se mogu vidjeti i ostala Marulićeva djela, uključujući i ona zbog kojih je bio svojevrsni hit pisac svoga vremena i kojima je stekao europsku slavu. Ponajprije, to je primjerak Evanđelistara iz 1556. godine.

U pripremi izložbe u vitrinama u auli Gradske knjižnice korištena je izvorna građa iz fonda Gradske knjižnice: zbirke Rara, Zaštićenog i Općeg fonda, Glazbenog odjela, Medioteke i studijske čitaonice.

Dio digitalnih presnimki korišten je s mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (Virtualna izložba Marko Marulić), Književnog kruga Split, Muzejsko dokumentacijskog centra te Kazališta lutaka Zadar.

Fotografije kazališne predstave Judita i opere Judita korištene su iz arhiva Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Tijekom izložbe u Auli Gradske knjižnice kontinuirano će se prikazivati film 500 godina Judite iz fonda Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu. 

Dio tekstova otisnut je u OmoType fontu za osobe s disleksijom. 
 
Autorice izložbe su Sara Džapo, Sanja Repanić Blažičko i Marijana Rogić Bocchetti, a grafički je oblikovala Marija Pipp.