Medicina koja liječi: Psiho-neuro-endokrino-imunologija

Tribina 26.10.2022. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Galerija Kupola, 3. kat
Nova tribina ciklusa Eppur si muove održana je u srijedu, 26. listopada 2022. u 19 sati u Galeriji Kupola. 
U slučaju glavobolje, probavnih tegoba, napetosti u leđima, problema s radom štitnjače, umora – uvijek postoji nedoumica o tome što poduzeti, kojem liječniku se javiti, i općenito, kako rješavati svoje zdravstvene probleme.  
Obraćanjem neurologu zbog glavobolje, gastroenterologu zbog probavnih tegoba, fizijatru zbog leđa i endokrinologu zbog štitnjače, postoji vjerojatnost terapije s nekoliko vrsta lijekova koji mogu (na nesreću) biti i nekompatibilni te u konačnici štetiti organizmu.
Moderna medicina 21. stoljeća trebala bi problemu ljudskog zdravlja pristupati drugačije. Znanost jasno govori što pokreće organizam i kako te mehanizme održavati da čovjek ostane zdrav. Jednim udarcem moguće je ubiti sve bolesti u tijelu, a ako se poštuje cirkadijani ritam, usavršava se mikrobiom i ishrana je pravilna.

Psihoneuroendokrinoimunologija znanstveno objašnjava sve korake do zdravlja. Na tribini će biti govora o tome kako sve to primijeniti u svakodnevnom životu. Fokus je na postizanju zdravlja, a ne na podržavanju bolesti, što je nova paradigma liječenja uz PNEI (psihoneuroendokrinoimunologija) medicinu.
 
Na tribini sudjeluju:

Vida Demarin, akademkinja, spec. neuropsihijatrije čije je osnovno područje djelovanja proučavanje neuroplastičnosti mozga, krvožilnih poremećaja u neurologiji, moždane autoregulacije, glavobolje i drugih bolnih stanja, kognitivnih poremećaja, poremećaja svijesti i multiple skleroze. Svojim znanstvenim i stručnim radom značajno je utjecala na razvoj neuroznanosti u nas i u svijetu, afirmirala se u zemlji i inozemstvu i uspostavila plodnu suradnju s najprestižnijim institucijama u svijetu.
Članica je brojnih stručnih i znanstvenih udruga u zemlji i inozemstvu, redovita je članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.
Autorica je brojnih knjiga iz područja prevencije zdravlja mozga. Udžbenik iz kliničke psihoneuroendokrinoimunologije ( PNEI) uredila je zajedno sa dr. Sanjom Toljan te iznijela znanstvenu podlogu koncepta moderne medicinske prakse 21. stoljeća.

Sanja Toljan, dr. med., spec. anesteziologije, reanimacije i intenzivnog liječenja koja se u svom radu najviše bavi poremećajima hormonskog sustava i liječenjem bioidentičnim hormonima. Kao pionir te metode u Hrvatskoj, podučava pacijente kako svoje hormone balansirati promjenom stila života te uzimanjem hormonskih pripravaka na prirodan i bezopasan način.
Uvodi multidisciplinarni pristup liječenju boli te nove metode, primjerice mezoterapiju. Redovita je članica Njemačkog društva za mezoterapiju (www.mesotherapie.org). Svakodnevnim radom s pacijentima uočava najčešće poremećaje koji su posljedica modernog načina života, a posebice njegov utjecaj na hormonski sustav čovjeka.
Specijalizira preventivnu i anti-age medicinu u Belgiji kod dr. Thierry Hertogha, uglednog europskog stručnjaka za hormonalni balans i preventivnu medicinu (www.hertoghe.eu). Upoznavanje rada hormonskog sustava omogućuje joj holistički pristup pacijentu te izlječenje bolesti, koristeći tijelo kao vlastitog suradnika.
Predstavnica je nove grane medicine koja kombinira znanstveno utemeljenu medicinu i stručno znanje dobiveno učenjem i razumijevanjem tradicionalnih metoda liječenja.
Autorica je nekoliko knjiga iz područja ravnoteže hormona, objavljuje članke u časopisima, gostuje redovito na radiju i televiziji.

Zajedno s akadmkinjom Vidom Demarin urednica je udžbenika Klinička psihoneuroendokrinoimunologija.
 
Prijedlozi za čitanje: