Mirna Gott i Ana Mack: Izlog u izradi (izložba misli)

Izložba 17.02.2022. - 14.03.2022. Gradska knjižnica Galerija Kupola, 3. kat
Kako izložiti misao? Kako joj se približiti i približiti je drugima? Kako je oblikovati, pripremiti za put koji počinje u glavi autora i završava u oku čitatelja? Kako potaknuti čitanje, promišljanje o pročitanom, o vlastitim mislima? I, na koncu, kako probuditi želju da se misli od onih letimičnih, nevažnih, do nekih ključnih, ali skrivenih, formiraju i artikuliraju? Upravo ta pitanja postavlja autorski dvojac Gott (tekstovi) / Mack (ilustracije) u procesu osmišljavanja izložbe Izlog u izradi, nastale kao odgovor na neka od njih. Zbirka misli koju koriste kao temelj svojih radova sadrži vrlo osobne definicije svakodnevnih pojmova kao što su sloboda ili prijateljstvo, kao i opservacije jednog vremena. Ovaj literarno-vizualni eksperiment pažnju posjetitelja angažira oblikovanjem misli kroz više medija: mišlju/ riječju, linijom/crtežom te plastičnošću izložaka. Dijelovi izložbe su interaktivni i pozivaju posjetitelje na sudjelovanje u stvaranju vlastite slike onog što gledaju.
 
ŽIVOTOPISI:
Mirna Gott rođena je u Zagrebu 1979. godine. Od 16. godine školuje se u Velikoj Britaniji (matura, Kent College, Canterbury), a zatim u Austriji (solo pjevanje, Univerzitet za glazbu i izvedbenu umjetnost, Graz, Beč), nakon čega djeluje kao solistica u opernim ansamblima nekoliko kazališta u Njemačkoj te kao koncertna umjetnica. Nakon povratka u Hrvatsku posvećuje se glazbi iza scene, u svojstvu voditelja/organizatora projekata Hrvatskog društva skladatelja (Muzički biennale Zagreb, Jazz.hr). U razmaku od deset godina ponovo konkretizira potrebu za umjetničkim izražavanjem te, između ostalog, počinje stvarati zbirku misli, crtica i pjesama Izlog u izradi, koja se neprestano mijenja i nadopunjuje novim iskustvima. Izlog u izradi u ljeto 2021. dobiva i vizualno ruho u obliku izložbe misli (s ilustratoricom Anom Mack) u sklopu autorskog projekta Ljeto uz knjigu 2021., koji uključuje i radionice za djecu i odrasle na temu čitanja, razumijevanja pročitanog te stvaranja vlastitog dnevnika misli, financiranog od strane Ministarstva kulture. Domaćin projekta je Muzej općine Jelsa u suradnji s Općinskom knjižnicom i čitaonicom Jelsa, na otoku Hvaru. Mirna Gott piše priče i poeziju, koju redovito objavljuje na portalima za književnost i društvenim mrežama. Krajem 2020. objavljuje slikovnicu Čarapna pustolovina (vlastita naklada, ilustratorica Lidija Kraljević) koja 2021. dobiva novo ruho u verziji prilagođenoj za lakše čitanje. Iste godine pokreće udrugu za kulturu i umjetnost Zaviri u priču. S obitelji živi i radi u Zagrebu.
 
Ana Mack rođena je u Zagrebu 1979. godine. Nakon školovanja na Istituto Callegari Treviso diplomira na smjeru modni stilist u Zagrebu. Potom diplomira i na odsjeku za modni dizajn i tekstil Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Profesionalni je put, osim u modni dizajn, vodi i u područje cvjetnog dizajna i floristike. Moda kao i biljke, cvijeće i priroda za nju su živa umjetnost, pa tako njezina ilustrativna djela polaze od koncepta nesvjesnog, kao i privlačnosti prema stvarima koje blijede i koje se mijenjaju. Radi kao samostalna ilustratorica, dizajnerica te mentorica edukativno-kreativnih aktivnosti za djecu, mlade i odrasle koje provodi kroz svoj vlastiti studio.