Mjesec hrvatske knjige: O, mladosti…

Izložba 15.10.2022. - 15.11.2022. Knjižnica Božidara Adžije Ivana Sabljak, Iva Džambaski
"Svijet je tu da ga zavede i osvoji mladost.”
                            Winston Churchill

Mladi kao društvena skupina česta su tema u javnosti. Čitave 2022. godine obilježava se Europska godina mladih čime se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, uključivije, zelenije i digitalnije budućnosti. To je godina koja je u potpunosti posvećena mladima, s ciljem osnaživanja, poticanja i obogaćivanja novim prilikama i novim načinima sudjelovanja i preuzimanja aktivne građanske uloge mladih u društvu. Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige tematski je posvećen prilagodbi knjižnica potrebama novih generacija uz moto „Misli na sebe – čitaj!“
 
Mladi su heterogena društvena skupina koju s jedne strane obilježava unutarnja socijalna raslojenost sukladna diferenciranosti društva kojem pripadaju, a s druge strane neke zajedničke karakteristike po kojima se prepoznaju kao zasebna društvena skupina.
 
Suvremena generacija mladih u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja europskog okruženja, sazrijeva u općim društvenim uvjetima koji se znatno razlikuju od onih u kojima su odrastale ranije generacije.
Ta razlika ponajprije je uvjetovana razvojem digitalne tehnologije, višegodišnjom gospodarskom krizom i pandemijom bolesti COVID-19 koja je izolacijom uzrokovala urušavanje društvenih kontakata. Situaciju mladih u Hrvatskoj dodatno otežavaju okolnosti odrastanja u tranzicijskom društvu i tegobno iskustvo Domovinskog rata čije su materijalne, društvene i političke posljedice još prisutne.

Ne smijemo zaboraviti da su mladi važni pokretači promjena i imaju bitnu ulogu u izgradnji uspješnog demokratskog društva.
 
Zato smo ovom izložbom naglasak stavili na mlade hrvatske književnike (one do 30. godine starosti) koji su se uspješno ostvarili, kao i na mnoge strane pisce koji su svoja najuspjelija djela kreirali već u ranim 20-ima pa čak i mlađi.
Tko se sve našao u ovome društvu pogledajte na izložbi, a poveznicom na naš katalog možete pristupiti i njihovim izabranim djelima.