Molitva od križa

Izložba 21.03.2024. - 13.04.2024. Gradska knjižnica Početak događanja: otvorenje izložbe 21. ožujka u 12 sati Aula Gradske knjižnice
U svečanostima Pasionske baštine 2024. želimo Vam sretan Uskrs i pozivamo Vas na otvorenje izložbe pjesničko-grafičkih mapa: Moj križ svejedno gori Matka Trebotića i Križ i sidro Zdenke Pozaić, uz izbor pasionske lirike hrvatskih pjesnika.

20 godina manifestacije Pasionska baština u Gradskoj knjižnici

Dugogodišnja uspješna suradnja Gradske knjižnice i Udruge Pasionska baština započela je 2004. godine, kada je održana prva u nizu izložbi koje će s vremenom postati neizostavni dio manifestacije Pasionska baština. Izložbu Hrvatski molitvenici otvorio je tadašnji predsjednik Udruge Pasionska baština mr. sc. Jozo Čikeš, a kroz sljedećih 19 izložbi manifestacija Pasionska baština otvorila je širom vrata knjižnoj, glazbenoj i likovnoj građi Gradske knjižnice, s ciljem očuvanja i promicanja književnog, glazbenog, vizualnog stvaralaštva i duhovne kulture. Uz prvotiske, misale, rijetke knjige i rukopise koji se nalaze u fondu Zbirke rijetkih knjiga i rukopisa s vremenom će biti izlagana i ostala vrijedna i značajna građa, bitna za hrvatsku kulturnu i društvenu povijest. Godine 2021. Gradska knjižnica dobila je počasnu zahvalnicu Udruge Pasionska baština za kontinuirani, dugogodišnji rad u promicanju pasionskih vrijednosti kao bitnih odrednica hrvatske kulture.


Na otvorenju izložbe govore:
Ismena Meić
knjižničarska savjetnica
voditeljica Gradske knjižnice
mr. art. Eva Kirchmayer Bilić
predsjednica Udruge Pasionska baština
Igor Pugelnik
koordinator odjela Čitaonica Gradske knjižnice