Muzejski vremeplov: Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine

Izložba 15.11.2022. - 15.12.2022. Knjižnica Božidara Adžije Silvija Brkić Midžić, Stella Fatović-Ferenčić
Izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU Muzejski vremeplov: Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine postavljena je u Knjižnici Božidara Adžije u Zagrebu, Trg kralja Petra Krešimira IV. 2, od 15. studenog do 15. prosinca 2022.
Autorice izložbe su Silvija Brkić Midžić, muzejska savjetnica, upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije i izv. prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU i zamjenica voditelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU.
Ova studijska izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije prvi put je bila predstavljena javnosti 2017. godine u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u prostoru Strossmayerove galerije starih majstora (12. travnja – 31. kolovoza 2017.), a potom i na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (6. – 29. rujna 2017.).
Izložba nas vodi u prošlost, u vrijeme kada su hrvatski liječnici Vladimir Ćepulić i Stanko Sielski prikupljali povijesnu građu i osnivali Muzej za povijest zdravstva u Hrvatskoj (1942. – 1944.) u Hrvatskome liječničkom domu, Šubićeva 9 (u neposrednoj blizini sadašnjeg mjesta održavanja izložbe). Važan dio postava toga našeg prvog muzeja medicine bio je posvećen temi narodne medicine, a tadašnji eksponati sačuvani su u izvornom obliku, s pripadajućim legendama. Poznato je i kako je izgledao muzejski postav, zahvaljujući članku Vladimira Ćepulića i fotografijama objavljenim u Liječničkom vjesniku. Zbirka narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti vrijedna je stoga s dva aspekta: kao spomen na nastojanja starijih generacija hrvatskih liječnika i povjesničara medicine ka uspostavljanju muzeja medicine, te kao planski prikupljena i sačuvana narodna medicinska baština.
Postav izložbe u Knjižnici Božidara Adžije sadrži izložbene panoe i uži izbor izvornih predmeta iz muzejske zbirke, uz virtualnu prezentaciju svih eksponata na monitoru, a predstavlja se i Akademijino izdanje Narodna medicina – izvori i istraživanja (urednici Marko Pećina i Stella Fatović-Ferenčić, Rasprave i građa za povijest znanosti, knjiga 17, Razred za medicinske znanosti, svezak 10), gdje je objavljen katalog Zbirke narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije s uvodnim tekstom. (Cijela knjiga dostupna je na poveznici: https://dizbi.hazu.hr/a/?pr=iiif.v.a&id=183259).
Opširnije o izložbi možete pročitati na poveznici: https://hmmf.hazu.hr/muzejski-vremeplov-zbirke-narodne-medicine-okosnica-izlobenog-postava/.