Na Trnju sa zvijezdama: Slavenka Drakulić

Susret 30.04.2018. | ponedjeljak Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Početak događanja: 18:30 sati Odjel za odrasle
Foto: Roko Crnić
U okviru projekta Na Trnju sa zvijezdama ugostit ćemo književnicu Slavenku Drakulić. Tom će prigodom autorica govoriti o sebi i svojemu pisanju, o prožimanju života i književnosti, o ženskim sudbinama kao nadahnuću za pisanje te o svojem romanu Mileva Einstein, teorija tuge.
Spomenimo i to da će se navedeni roman obrađivati na sljedećoj radionici u ciklusu ženskih čitateljskih radionica Pusti je da priča koja će se u svibnju održati u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića te je susret sa Slavenkom Drakulić jedinstvena prilika polaznicama da se (i) kroz razgovor s autoricom pripreme za radionicu i pretresu ona pitanja koja smatraju važnima za razumijevanje toga romana, a posredno i za razumijevanje vlastitoga života.
 
Slavenka Drakulić (Rijeka, 1949.), književnica, publicistkinja, novinarka. Jedna od najprevođenijih hrvatskih spisateljica. U publicističkim knjigama piše o post-komunističkim zemljama, ratovima u bivšoj Jugoslaviji, ratnim zločinima, nacionalizmu i feminizmu, dok se u književnim naslovima okrenula ženskom tijelu, bolesti i traumi.
U romanu Hologrami straha (1987.) autorica tematizira bolest i strah od smrti. Destruktivnu snagu seksualnosti opisala je u romanu Mramorna koža (1989.), a posve neobičnu ljubavnu vezu u Božanskoj gladi (1995.). U romanu Kao da me nema (1999.), autorica propituje ratne zločine i stradanja silovanih žena u Bosni i Hercegovini (snimljen je i film Juanite Wilson As If I Am Not There). Roman Frida ili o boli (2007.), nagrađen „Kiklopom“ za hit godine, fikcionalizirana je biografija slikarice Fride Kahlo, usredotočena na bolest i izražavanje boli njenom slikarstvu. U romanu Optužena (2012.) Slavenka Drakulić se uhvatila u koštac s rijetko fikcionaliziranom temom obiteljskog nasilja, majkom koja zbog ranije obiteljske patologije sustavno zlostavlja vlastitu kći. U posljednjem romanu Dora i Minotaur (2015) autorica tematizira odnos Dore Maar i Pabla Picassa, analizirajući njihov odnos i ispitujući što je Doru dovelo do odustajanja od umjetničkih interesa ali i povlačenja od svijeta. 

Slavenka Drakulić napisala je i pet publicističkih naslova. Njezina prva publicistička knjiga Smrtni grijesi feminizma (1984.), jedan je od prvih priloga feminizmu u Hrvatskoj.

U knjigama Kako smo preživjeli (1997., originalno izdanje na engl. How we survived communism and even laughed, 1992.), Cafe Europa (objavljeno u Sabranim esejima 2005., originalno izdanje na engl. Cafe Europa, London, 1996.) i Balkan Express (2012. originalno izdanje The Balkan Express, New York, 1993.) tematizira svakodnevicu u komunizmu i tranziciji. O povijesti komunizma kroz perspektivu životinja pisala je u knjizi Basne o komunizmu (2009., originalno izdanje na engl. A Guided Tour Through the Museum of Communism, 2011.). Pitanjem kako obični ljudi postaju ratni zločinci pozabavila se u knjizi Oni ne bi mrava zgazili (2003.), za koju je na Međunarodnom sajmu knjiga u Leipzigu 2004. dobila „Award for European Understanding”, s obrazloženjem da knjiga sadrži dvije središnje teme 20. stoljeća: banalnost zla i psihologiju terora. U knjizi Tijelo njenog tijela (2006.) je opet tematizirala ljudsku prirodu, pitajući se što čovjeka može potaknuti da posve nepoznatoj osobi donira bubreg.
Objavljuje tekstove u inozemnim novinama i časopisima, od kojih je u nekima stalna suradnica i vanjska urednica: The Nation, The New Republic, The New York Times Magazine, The Los Angeles Times, Harper's, Ms., The New York Review of Books, The Guardian, The Observer, Spectator, Die Zeit, FAZ, Frankfurter Rundschau, Der Standard, Profil, die Presse, Moderna Tider, Dagens Nyheter, Politiken, Internazionale, La Stampa, Eurozine. Objavljivala je kolumne na tportalu.

Stalna je kolumnistica u "Jutarnjem listu":
Redatelj Petar Krelja snimio je o autorici dva dokumentarna filma:
Na primjeru mog života (1983.)
Slavenka ili o boli (2011.).

 Dobitnica je važnih međunarodnih priznanja.
               
                                                                                                                                                                                         Izvor: http://www.hrvatskodrustvopisaca.hr

Početak susreta: ponedjeljak, 30. travnja u 18:30 sati.

 Na Trnju sa zvijezdama

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.