Nebo puno Himalaje

Predstavljanje knjige 20.12.2023. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 18:00 Galerija Kupola, 3. kat
Darko Berljak je jedan od najvećih ovdašnjih autoriteta za visoke planine, posebno za područje Himalaje. Vodio je brojne alpinističke ekspedicije u Nepal i Tibet (kao i diljem svijeta). Među njima posebno treba istaknuti dvije ženske ekspedicije na šesti vrh Cho Oyu (8201 m) i na najviši vrh svijeta Mount Everest (8850 m).
 
Darko Berljak prvi je put otputovao u Nepal davne 1982., kao vođa Prve zagrebačke himalajske ekspedicije. Bilo je to tri desetljeća nakon što je ova mala kraljevina otvorila svoje granice, ali u doba dok su tek malobrojni stranci dolazili podno padina Himalaje. Tri godine kasnije stupio je i u do tada zabranjeni Tibet, čiji su stanovnici živjeli na način koji se nije mijenjao stoljećima. Od tada je boravio u Nepalu i Tibetu 36 puta i imao sreću uhvatiti dio sačuvanih ostataka tih dviju drevnih kultura koje je već počeo nagrizati zapadnjački duh.
 
U knjizi Nebo puno Himalaje Darko Berljak sažima svoja iskustva stečena dugogodišnjim odlascima u Nepal i Tibet i na neki način zaključuje trilogiju započetu knjigom Dodiri neba i nastavljenu Ključevima neba. Nebo puno Himalaje nije samo knjiga o ekspedicijama već i svjedočenje o promjenama koje su se dogodile u tim krajevima i utjecaju koji su one imale na tamošnje stanovništvo, na samog autora kao i na brojne suputnike s kojima je posjećivao taj kutak svijeta.
 
Na istoimenom predavanju koje je sažetak te knjige, naglasak će biti na Prvoj hrvatskoj ženskoj ekspediciji na Himalaju na Cho Oyu (8201 m) u čijem su sastavu bile Irena Gayatri Horvat I Jelena Martinović, likovne umjetnice čija je izložba postavljena u istom prostoru.