Nenad Gospodnetić Frojla: Nesputana lakoća igre

Izložba 09.05.2024. - 20.05.2024. Gradska knjižnica Početak događanja: Otvorenje izložbe 9. svibnja 2024. u 19 sati Galerija Kupola, 3. kat
Nenad Gospodnetić Frojla osebujna je pojava našeg kulturnog prostora. Samozatajno i nenametljivo već dugi niz godina gradi svoj kreativni svijet ostavljajući iza sebe brojne tragove ljepote. (…) On sklada, pjeva, svira, piše, crta i slika, a sve to čini kroz nesputanu i veselu igru, začudnom stvaralačkom vedrinom i prirodnom lakoćom. Nalazi nadahnuće u dobrohotnoj i neiskvarenoj nutrini koju je u svojih sedam desetljeća uspio sačuvati, usprkos svim zamkama, izazovima i pravilima koja nam svijet odraslih i (pre)ozbiljnih ljudi nameće (…).
Tako se u njegovim radovima mogu pronaći raznovrsni likovni elementi i načini rada, jarke boje, taktilne teksture, razigrane linije, neobična i inovativna slikarska rješenja čija je glavna i jedina svrha što uvjerljivije prikazati one osebujne i pomalo luckaste ideje što ih je iznjedrila umjetnikova mašta. Ima tu i nadrealizma, veselog ludizma, pomaknute figuracije i zavodljive apstrakcije. Danas se takav način rada klasificira i kao autsajderska umjetnost, umjetnost izvan uobičajenih akademskih i poznatih okvira. Slikarstvo je to u kojem je jedino pravilo ono da nema nikakvih pravila. (…)
(iz teksta Hrvoja Marka Peruzovića)
 
 
Hrvatski dječji pjesnik i skladatelj Nenad Gospodnetić Frojla rođen je 1954. godine u Zagrebu. Tu je proveo svoje djetinjstvo, školovao se i usavršavao. Stečene kvalifikacije (srednja glazbena škola, Pedagoška akademija) i izraziti senzibilitet za rad s djecom omogućuju mu da malenima u mnogim zagrebačkim vrtićima pruži sretne i nezaboravne dane djetinjstva. Želja da djeci pruži još više nagnala ga je na osnivanje glazbeno-scenske grupe Stričeki s kojom nastupa po vrtićima. Dolaskom novih članova ime grupe promijenjeno je u Stričeki i Gljive. Grupa je 1992. godine snimila svoju prvu kasetu „Ciba-liba“. Slijedi rad na OTV-u gdje Frojla u ulozi voditelja kontakt-emisije „Hladijator“ svakodnevno zabavlja djecu, a 1994. godine snima dvije samostalne kasete - „Anđelu čuvaru“ i „Mali vlak“. Napisao je i niz filmske instrumentalne i ambijentalne glazbe za emisiju školskog programa HRT-a „Boli glava“. Objavio je slikovnice i audiokasete „Vodoskok od slova“ i „Suncokret i mravi“. Napisao je i izveo brojne dječje predstave ekološke tematike i himnu Dječjeg vrtića Savica. Nastupa s rock sastavima Penezički ljepotani i The Muškarci s kojima je i snimio CD. Uz to neprekidno crta i slika.
 
Kontakt:
frojla@gmail.com