Nogomet, taj jezik srca... ili novca?

Izložba 12.06.2014. - 31.08.2014. Knjižnica Božidara Adžije Siniša Nikolić
Nogomet je, danas, neupitno najmasovniji i najpopularniji sport na zemaljskoj kugli. Nogometna lopta podjednako se žestoko natjeruje u svim dijelovima svijeta, bez obzira na rasu, spol, vjersku opredijeljenost ili ekonomski razvoj. A Svjetsko nogometno prvenstvo, sasvim je sigurno najpopraćeniji sportski, a možda i bilo koji drugi događaj na zemaljskoj kugli, premašujući svojom popularnošću i gledanošću i same Olimpijske igre. Nadolazeće Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu dobar je povod za promišljanje fenomena nogometa. Izložba pokušava postaviti pitanje zašto je nogomet tako popularan i masovno obožavan, a odgovore možemo potražiti u literaturi koju nudi Katalog.
Iako se obožavateljima čini samorazumljivim, teško je dati jednoznačan odgovor na pitanje zašto je nogomet tako popularan? Ima nekoliko objašnjenja i teorija kako je jedna naizgled racionalna, prava radna, zapadnjačka,  „protestantska“, bjelačka „nogoloptačka“ igra u roku od 150 g. zarazila cijeli svijet i postala glavnim sportskim i medijskim događajem zemaljske kugle. Posebno fascinira sposobnost te igre da zarazi baš svaku kulturu i civilizaciju te praktički ni jedna država svijeta nije imuna na njezine čari. Pored toga, nogometu se mora odati priznanje da na svjetskoj razni, prije spaja ljude i kulture nego li razdvaja, samo je pitanje s kojom svrhom: dobrohotnog humanizma ili globalizacijskog komercijalizma.?
Sociolozima i kulturnim antropolozima se čini da je u korijenu nogometne igre ritualni, odnosno simbolični supstrat koji je dovoljno apstraktan da bi bio univerzalan i razumljiv svima, a zarazni moment  nogometa proizlazi iz akcelerirajuće globalizacije te medijske eksplozije u zadnjih nekoliko desetljeća. Tu je, naravno, i  dalekovidna politika FIFA-e i UEFA-e, koje su marljivo radile i rade na približavanju nogometa svim zemljama svijeta i širenju istoga eksponencijalnom brzinom, a ni globalizacijski, interanacionalni kapital nije ostao imun na potencijal nogometa. Danas, nogomet i globalizacija idu ruku pod ruku, pa iako je to bila ključna odskočna daska za njegovo širenje, ta činjenica  istovremeno predstavlja opasnost za popularnost ovoga sporta, jer dolazi do unifikacije i automatizacije igre, koja je odbojna istinskim zaljubljenicima u taj sport. Zato je, iako se to ne čini tako, i usprkos svim statistikama, sudbina nogometa, kao sporta, sasvim neizvjesna.