Nova hipoteza o postanku života - simetrijski i supersimetrijski poticaj

Tribina 03.06.2015. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Galerija Kupola, 3. kat
Četvrta tribina ovogodišnjeg ciklusa Eppur si muove posvećena je novoj hipotezi postanka života.

U situaciji kada je postanak života na Zemlji znanstvena zagonetka, govorit će se o postojećim znanstvenim hipotezama, uključujući najnoviju koja je stvorena u Zagrebu, o mogućem ključu postanka u dubokim unutarnjim matematičkim simetrijama i pitanje razmatrati u širem humanističkom, filozofskom i teološkom kontekstu. Na tribini će se pokušati govoriti na način razumljiv i zanimljiv za šire slušateljstvo. Bit će riječi o suštinskom pitanju: kako je u primordijalnoj "juhi" nastao fundamentalni genetski kod (preslikavanje nukleotidne informacije u stvaranje aminokiselina, tj. proteina), a koji uopće nije optimalan. To je fundamentalno pitanje postanka života (je li život nastao u moru, vulkanima, stijenama... sekundarno je pitanje - nakon što je stvoren genetski kod).
Je li to stohastički (slučajan) proces, ili je realizacija duboke unutarnje (apstraktne) simetrije? Je li to veza sa simetrijskim / supersimtrijskim podrijetlom prirodnih zakona (kao npr. zakona o očuvanju energije)? Je li to argument da je život nastao samo na Zemlji iako u svemiru ima ogromni broj planeta? Dakle, prioritetno je pitanje informacije i izvora informacije.

Tribina je održana u srijedu, 3. lipnja 2015. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.

Urednik i voditelj tribine:
prof. dr. sc. Vladimir Paar, akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, professor emeritus na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Predsjednik je Odbora HAZU za bioinformatiku i biološku fiziku te član Odbora HAZU za primijenjenu genomiku.

Sudionici tribine: 

prof. dr. sc. Marija Rosandić, Medicinski fakultet u Zagrebu, predmet znanstvenog interesa je KSA kompjutorsko istraživanje repeticija višeg reda i duplikona u ljudskom genomu.
 
dr. sc. Josip Bratulić, akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, redoviti profesor u miru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, filolog. Bavi se proučavanjem hrvatske književnosti, posebice starijih razdoblja, kao i studijem srednjovjekovnih slavenskih književnosti, te je iz toga znanstvenog područja objavio niz rasprava i pojedinačnih knjiga.

O tribini u medijima:
http://www.mvinfo.hr/clanak/eppur-si-muove-simetrijski-i-supersimetrijski-poticaj
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10153334914655480&id=294105850479
http://www.croportal.net/kultura/Eppur_si_muove_Simetrijski_i_supersimetrijski_poticaj-3514026
https://www.facebook.com/irb.knjiznica?fref=nf Pogledajte video

Objavljeni znanstveni radovi

http://issuu.com/eppursimuove_/docs/2011_paar_et_al_-_large_tandem__hig
http://issuu.com/eppursimuove_/docs/2011_paar_et_all_-_intragene_higher
http://issuu.com/eppursimuove_/docs/2012_gluncic_and_paar_-_direct_mapp
http://issuu.com/eppursimuove_/docs/2013_rosandic_et_al_-_fundamental_r
http://issuu.com/eppursimuove_/docs/2013_rosandic_et_al_-_start_stop_co
http://issuu.com/eppursimuove_/docs/2014_rosandic_and_paar_-_codon_sext