Oči pune neba (Atelje u galeriji)

Izložba 06.12.2023. - 10.01.2024. Gradska knjižnica Početak događanja: otvorenje izložbe: petak 8. prosinca 2023. u 19 sati Galerija Kupola, 3. kat
Jelena Martinović: Prijevoj
U listopadu 2007. godine prva hrvatska ženska ekspedicija popela se na 6. najviši vrh svijeta - himalajski Cho Oyu (8201 m), pod vodstvom iskusnog alpinista Darka Berljaka. Članice ekspedicije bile su i umjetnice i alpinistice Irena Gayatri Horvat i Jelena Martinović, kojima je taj alpinistički pothvat uvelike utjecao i na umjetničko stvaranje. Planine, visoke gore, njihova su životna inspiracija. Stalno im se vraćaju, bilo fizički ili svojim umjetničkim djelima. Neodvojivo jedno od drugoga, nastaju djela koja su izložena u Galeriji Kupola. Kako je radni naziv izložbe „Atelje u galeriji“, posjetitelji će imati priliku vidjeti i skice  -  crteže nastale na putovanjima, izletima, u prirodi, dok sjede tamo na nekom kamenu u planinama i šaraju perom po papiru. 

Darko Berljak o uspjehu ove ženske ekspedicije i njihovu usponu pisao je u knjizi „Više od Everesta: hrvatska ženska ekspedicija na vrh svijeta“, a o Himalaji, kao njezin česti posjetitelj, pisao je i u knjigama „Ključevi neba“, „Dodiri neba“ i „Nebo puno Himalaje“. 
 
Otvorenje izložbe slike i crteža bit će u petak, 8. prosinca 2023. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice, 3. kat.
 
U otvorenju sudjeluju kompozitor Simon Skalar i vokalistica Katja Skalar s izvedbom djela "Nježni dodir leda" (tekst: Irena Gayatri Horvat, glazba: Simon Skalar).

Irena Gayatri Horvat rođena je 1968. u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završila je slikarstvo te grafiku i primijenjenu grafiku. Izlagala je i sudjelovala na više međunarodnih likovnih simpozija i likovnih projekata u zemlji i svijetu. Tijekom svojih studijskih putovanja proučavala je mnoge kulture svijeta, njihove legende i mitologiju, a svoja iskustva prenosi u slike i poeziju. Surađuje sa slovenskim skladateljem Simonom Skalarom u likovno-glazbenim projektima. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara i Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Kontakt: Irena Gayatri Horvat: gayatri.horvat@gmail.com

Jelena Martinović
rođena je 1981. u Varaždinu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine u klasi profesora Ante Rašića. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama te sudjelovala na brojnim likovnim simpozijima i radionicama u zemlji i inozemstvu. Radila je kao asistentica i umjetnička direktorica na likovnim projektima koji su uključivali svjetski poznate strane i domaće umjetnike te studente. Vodila je brojne likovne radionice s djecom školske i predškolske dobi. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara. Bavi se alpinizmom, jahanjem i slobodnim penjanjem. Majka je troje djece. Živi i radi u Zagrebu. Kontakt: Jelena Martinović: art.jele@gmail.com  (098 284 741, www.jelena.com.hr, Instagram @art.jele)