„Od5Do95“

Izložba 09.06.2021. - 30.06.2021. Gradska knjižnica Galerija Kupola
„Od5Do95“ multimedijalni je umjetnički web projekt, autorica Arijane Lekić-Fridrih i Andree Kaštelan, koji služi kao medij za prenošenje priča i iskustava. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj danas te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka.
Svaka od žena predstavlja jednu godinu života – od 5 do 95 godina, a cijeli je projekt spoj filma i web medija kao takvog. Svojevrsna vremenska crta dopušta nam pregled doku-ispovijedi o životu hrvatskih žena u 21. stoljeću. 

Ženske priče kojima imamo pristup putem medija još uvijek su velikim dijelom ili cenzurirane ili autocenzurirane. U konzervativnom društvu kakvo je hrvatsko o nekim se imanentno ženskim iskustvima uopće ne govori, a neke se vrijedne životne lekcije prenose isključivo usmenom predajom s koljena na koljeno. Želja nam je potaknuti jedan takav međugeneracijski dijalog, ali ne unutar četiri zida nego javno.
 
Službena mrežna stranica projekta: https://www.od5do95.com/about.
 
U Galeriji Kupola izložene su fotografije ­– portreti žena koje su sudjelovale u projektu, te predmeti koji za njih imaju posebnu vrijednost.
 
Otvorenje izložbe je u četvrtak, 10. lipnja u 19 sati. Uz prikazivanje kratkog filma, na otvorenju izložbe autorica Arijana Lekić-Fridrih govorit će o projektu. Zbog ograničenog broja posjetitelja za otvorenje je obvezno prijaviti se na e-adresu galerija.kupola@kgz.hr ili na pultu dežurnog informatora u Gradskoj knjižnici.