Odijelo za čitanje

Izložba 01.09.2022. - 29.09.2022. Gradska knjižnica Aula
Izložbom se predstavlja projekt Odijelo za čitanje, spoj književnosti i modnog dizajna, koji su Knjižnice grada Zagreba ostvarile u partnerstvu sa Školom za modu i dizajn. Inspirirano „odijelom za pisanje“, motivom iz romana Pjevač u noći Olje Savičević Ivančević, „odijelo za čitanje“ osmišljeno je kao odora čijim oblačenjem čitanje postaje uzvišeni svečani ritual. Neposredni susreti s četiri hrvatske književnice – Ivanom Bodrožić, Mašom Kolanović, Larom Mitraković i Oljom Savičević Ivančević, učenicima su bili poticaj da kreiraju odijela za čitanje koja su se predstavila na završnim modnim revijama. Prva se održala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u okviru završne svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja i završnice Mjeseca hrvatske knjige. Drugi put odijela za čitanje prošetala su Gradskom knjižnicom Ivanić-Grad
 
U auli knjižnice izloženo je svih devet odijela za čitanje, zatim fotografije s književnih susreta, neki ulomci iz tekstova koje su književnice učenicima čitale, kao i fotografije s modnih revija.
 
Dio kreacija obješen je u vitrine u auli, a dio je postavljen u prostor Informativno-posudbenog odjela kako bi se dočarao „jezik tkanine“ u svojoj „tajnoj vezi“ s knjigama.
 
Izložba je upotpunjena i raznim drugim artefaktima koji sugeriraju taj poticajni spoj modnog dizajna i književnosti, kao što su stari šivaći stroj, krojevi na papiru, škare, dugmad, konci i sl. te knjige autorica koje su sudjelovale u projektu, kao i filmska traka koja sugerira filmski otisak cijelog projekta. Naime, o Odijelu za čitanje snimljen je kratki fim Odijelo za čitanje  od A do "A", koji prati sve faze projekta, i usporedno s izložbom može se pogledati na ekranu u auli pa je na taj način ovaj književno-modni postav dobio i svoju audio-vizualnu kulisu.

Film je dostupan je na Youtube kanalu Knjižnica grada Zagreba, kao i svi susreti s književnicama te modne revije.  https://www.youtube.com/playlist?list=PLncORpjO3NswbK7rTg_SbubPWi_cSurmC 
 
Tekstovi na izložbi napisani su Omotype fontom osmišljenim za osobe s disleksijom.

Kao nositelj projekta Odijelo za čitanje, Knjižnice grada Zagreba ostvarile su ga u Godini čitanja uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Autorice izložbe su Sanja Repanić Blažičko i Marijana Rogić Bocchetti.