Odijelo za čitanje

Projekt 21.05.2021. - 30.11.2021. Gradska knjižnica
Projekt koji Knjižnice grada Zagreba ostvaruju u partnerstvu sa Školom za modu i dizajn zamišljen je kao spoj književnosti i modnog dizajna, apostrofirajući tako mogućnost inovativnog pristupa u uspostavljanju komunikacije s književnim djelima. Neposredni susreti s četiri hrvatske književnice – Ivanom Bodrožić, Mašom Kolanović, Larom Mitraković i Oljom Savičević Ivančević, koje gostuju u spomenutoj Školi, učenicima služe kao poticaj da, vođeni vlastitim doživljajem i vizijom, kreiraju „odijela za čitanje“, „odoru“ čije oblačenje simbolično pretvara čitanje u svojevrsni ritual.

Ideja za projekt nastala je na temelju motiva u romanu Pjevač u noći Olje Savičević Ivančević  – u njemu glavni lik Slavuj ima „odijelo za pisanje“.  Na tom tragu osmišljeno je odijelo za – čitanje, odijelo koje čitanje izdiže na pijedestal koje ono zaslužuje, odijelo koje se oblači kao svojevrsni dresscode za taj čin, čime čitanje postaje dostojanstvena svečana rutina.

Projekt započinje susretom sa spisateljicama u Školi za modu i dizajn. Tijekom 2021. godine u svibnju gostuje Lara Mitraković, Maša Kolanović i Ivana Bodrožić u rujnu te Olja Savičević Ivančević u listopadu. Susreti s autoricama zamišljeni su kao izvannastavna aktivnost u kojoj se učenicima približava suvremena hrvatska književnost.

Svako od gostovanja je interaktivno, autorica se predstavlja učenicima kroz razgovor i čitanje odlomaka iz svojih djela po vlastitom izboru. Susret se održava u nekoj od radnih učionica Škole pa se spisateljica nalazi u okruženju lutki za modele, krojeva, crteža i šivaćih strojeva. Svaki ovaj književni razgovor poticaj je mladim modnim dizajnerima da, vođeni vlastitim asocijacijama o djelima autorica, pristupe osmišljavanju nekog svog „odijela za čitanje“ (zajedno sa svojim profesorima).

Projekt završava modnom revijom „odijela za čitanje“ na kojoj će biti predstavljena nova književno-modna kolekcija inspirirana djelima hrvatskih književnica. Održat će se 15. studenoga 2021. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u okviru završnice Mjeseca hrvatske knjige i završne svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja. Cijeli događaj bit će vidljiv i putem live streaminga.

Usporedno s cijelim procesom snima se kratki popratni film sa svim fazama projekta u režiji Lidije Špegar. Tako će Odijelo za čitanje na koncu dobiti i svoj trajni filmski otisak.

Gostovanja autorica se snimaju i vidljiva su na Youtube kanalu Knjižnica grada Zagreba. Na taj način ovi razgovori postaju javno dostupni i moći će ih pogledati svatko tko poželi, kao i ostale video zapise o projektu. 

Osim u Zagrebu, održat će se još jedna modna revija u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad, čime će projekt proširiti svoju publiku i na Zagrebačku županiju.

Kako bi se hrvatska književnost dodatno popularizirala, u okviru projekta organizira se online kviz namijenjen široj publici. Tematski će biti vezan uz predstavljene autorice, a odgovori na pitanja  skriveni u snimkama njihovih gostovanja u Školi za modu i dizajn.

S obzirom na činjenicu da se uz čitanje često vežu i naočale, jedan od promotivnih materijala Odijela za čitanje je torbica za naočale (etui) u kojoj je tekst o projektu napisan Omotype fontom za osobe s disleksijom koji je osmislila tvrtka Omoguru. Na taj način projekt se približava i ovom dijelu čitateljske publike. 

Vizualno rješenje projekta osmislila je dizajnerica Adriana Pavelić.

Autorica i voditeljica projekta je Sanja Repanić Blažičko. 

Svrha projekta je poticanje čitanja, posebice među mladim ljudima, pa su u fokusu budući (mladi) čitatelji (srednjoškolci), ali i šira javnost koja bi ovakvim kreativnim pozivom na čitanje mogla postati dio buduće čitateljske publike.

Knjižnice grada Zagreba, kao nositelj projekta, ostvaruju ovaj program uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u Godini čitanja.