OKRUGLA metaFORA 2022. - nagrađeni

Natječaj 25.04.2022. - 31.08.2022. Knjižnica Vladimira Nazora
U programu Noći knjige i ove godine proglasili smo pobjednike natječaja za najbolju kratku priču OKRUGLA metaFORA 2022. sa sveukupno 300 pristiglih priča! Desetu, obljetničku metaFORU proslavili smo uživo pred brojnom publikom u prostoru Knjižnice. Pritom smo prigodnom retrospektivnom izložbom Knjižica s izdanim nagrađenim pričama i promotivnim materijalom te videozapisima oživjeli sjećanja na deset godina koje su iza nas. S ponosom bilježimo rast natječaja – kako u brojnosti pristiglih priča, tako i u njihovoj kvaliteti. Također, podjela natječaja na odraslu i dječju konkurenciju doprinijela je ravnopravnosti i profiliranosti samog natječaja. U deset godina pristiglo je ukupno 1345 priča u odrasloj te 85 priča u dječjoj konkurenciji koju smo započeli 2021.godine. Natječaj je još jednom potvrdio velik interes svih generacija, kako već afirmiranih, tako i neafirmiranih autora i početnika, ujedinio korisnike, knjižničare, pisce i sponzore.

U konkurenciji za odrasle ove godine našlo se rekordnih 256 priča i autorice su ponovno nadmašile autore u odnosu 161:95. Najstarija autorica ima 91 godinu! Najmlađi autori rođeni su 2006. godine, znači srednjoškolci. 226 priča stiglo je iz svih krajeva Hrvatske, a 30 iz inozemstva, sa čak 4 kontinenta (Australija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Crna Gora, Italija, Novi Zeland, Njemačka, SAD, Slovenija, Srbija).
 
Po dvije nagrađene priče iz odrasle i dječje konkurencije uprizorili su, svih ovih godina prisutni glumci Zrinka Antičević i Marko Movre iz Kazališta „Ivan Goran Kovačić“.
 

Nagrađeni su (u konkurenciji za odrasle):

1. mjesto: Znate li da mačke znaju plivati? – Asja Korbar  (videouprizorenje)
2. mjesto: ČudovištaLuna Tatjana Val  (videouprizorenje)
3. mjesto: Srpski ormarMladen Vilfan

Žiri u sastavu Julijana Matanović, Dinko Kreho, Tanja Radović, Sanja Repanić Blažičko i Lea Čorak (pobjednica metaFORE 2021.) odlučili su i pohvaliti šest priča, a to su:
 
  • Čelik – Goran Paladin
  • Nevidljiva – Stjepan Marković
  • Posjet – Marija Rađa
  • Slavoljubna penkala – Ivan Janč
  • Stakleni sarkofag – Mavro Matasović
  • Štakor – Linda Krmpotić 

U konkurenciji za djecu našle su se 44 priče, a autorice prednjače sa čak 29 priča. Najmlađi autor ima osam godina. Priče su pristigle iz svih krajeva Hrvatske te po dvije priče iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
 

Nagrađeni su (u konkurenciji za djecu):

1. mjesto: Naredba – Gabrijel Pisačić  (videouprizorenje)
2. mjesto: Zaleđeni pupovi – Marina Gvozdenović  (videouprizorenje)
3. mjesto: Pad Gingergrada – Laura Kekez

Žiri su činili Maja Šimleša, Barbara Balenović i Ante Šarić (pobjednik metaFORE 2021.) te su i oni odlučili pohvaliti dvije priče. To su:
  • Brunko ili Brunimir  – Ivan Marčak
  • Sedam prepreka – Radhika Kos

Nagrađeni autori dobili su vrijedne nagrade koje su osigurali naši sponzori, a pobjedničke priče bit će objavljene i tiskane u Knjižici metaFORE koja se izdaje kao dvogodišnja publikacija.

Kako je bilo na proglešenju pobjednika pogledajte u galeriji.

Čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo svima koji su sudjelovali! Pišite i dalje jer uskoro najavljujemo i jedanaestu metaFORU 2023.!

metaFORA 2013. - 2022.

Grb grada Zagreba

  Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.