Otkriće jedinstvenog genetskog koda

Predavanje 01.03.2023. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Galerija Kupola, 3. kat
U okviru ciklusa znanstvenih tribina Eppur si muove održalo se predavanje profesorice Marije Rosandić o fundamentalnom otkriću fizikalno-kemijskih simetrija genetskog koda. Predavanje je održano u srijedu, 1. ožujka 2023. godine u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.

Od Nirenbergovog otkrića genetskog koda 1961. godine tijekom 60-godišnjeg istraživanja kreirani su različiti genetski kodovi, ali oni nisu mogli prikazati kompletnu fizikalno-kemijsku simetriju između kodona i aminokiselina. Fundamentalna uloga simetrija u biološkim sustavima je smanjiti nered (entropiju) i tako čuvati integritet samog sustava.

Jedan od najvećih svjetskih stručnjaka o genetskom kodu Eugene Koonin (National Center for Biotechnology, National Institutes of Health, Bethesda) je 2009. godine na 50. obljetnicu Nirenbergovog empirijskog otkrića genetskog koda napisao da već pedeset godina nisu nađene simetrije genetskog koda i da će proći još pedeset godina dok se ne pronađu. No već danas temeljito objašnjenje i znanstveni doprinos svog otkrića supersimetrijskog genetskog koda predstavit će profesorica Marija Rosandić. Njezino fundamentalno otkriće fizikalno-kemijskih simetrija genetskog koda, koje će biti predstavljeno na predavanju, baca novo svjetlo na evoluciju i početak života na Zemlji.

Prof. dr. sc. Marija Rosandić, Medicinski fakultet u Zagrebu, specijalizirala je Internu medicinu, a završila je i postdiplomski studij iz pulmologije i gastroenterologije. Cijeli radni staž je radila kao kliničar, a 25 zadnjih godina u Jedinici intervencijske endoskopije na Zavodu za gastroenterologiju KBC Zagreb, Rebro. Istraživačkim radom na genetici počela se baviti kao hobijem 2001. godine nakon objavljivanja ljudskog genoma, koji je postao dostupan on-line za istraživanje i to sa značajnim uspjehom radi do danas. 

Objavljeni znanstveni radovi (2022.):