Otkrivanje tajni crnih rupa: Nobelova nagrada za fiziku 2020. godine

Tribina 27.11.2020. - 13.12.2020. Gradska knjižnica Početak događanja: 19:00
https://www.nasa.gov/feature/goddard/2019/nasa-visualization-shows-a-black-hole-s-warped-world/
Treća znanstvena tribina ovogodišnjeg ciklusa Eppur si muove posvećena je diskusiji o otkrivanju tajni crnih rupa.

Nobelova nagrada za fiziku 2020. godine je dodijeljena za otkrivanje tajni crnih rupa. Crne rupe su neobični masivni monstrumi u svemiru koji mogu imati masu čak milijardu puta veću od Sunca. Ovogodišnji laureat Roger Penrose pokazao je da postojanje crnih rupa direktno proizlazi iz Einsteinove opće teorije relativnosti, dok su laureati Reinhard Genzel i Andrea Ghez indirektnim mjerenjima dokazali postojanje crne rupe u središtu Mliječne staze te odredili njezinu masu. Na tribini će se diskutirati o istraživanjima koja su dovela do ovih otkrića te će se raspravljati o tajnama crnih rupa u svemiru.
https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2020/summary/
 
 
Urednik i voditelj tribine:
 
Vibor Jelić je viši znanstveni suradnik i voditelj Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Diplomirao je fiziku 2006. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je astrofiziku na University of Groningen u Nizozemskoj te je nakon toga bio na poslijedoktorskom usavršavanju na ASTRON-u, Dutch Institute for Radio Astronomy i Kapteyn Astronomical Institute također u Nizozemskoj. U znanstveno-istraživačkom radu se bavi opažačkom kozmologijom te istraživanjima magnetskog polja i međuzvjezdane tvari u Mliječnoj stazi.
https://www.irb.hr/O-IRB-u/Ljudi/Vibor-Jelic
 
Sudionici tribine:

Vernesa Smolčić je redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirala fiziku 2004. godine. Doktorirala je astronomiju na Ruperto Carola University of Heildelberg i Max-Planck Institute for Astronomy u Njemačkoj. Poslijedoktorsko usavršavanje provela je na Caltech-u u Pasadeni (SAD), na European Southern Observatory i Argelander Institute for Astronomy u Njemačkoj. U znanstveno-istraživačkom radu se bavi opažačkom astrofizikom, aktivnim galaktičkim jezgrama te razvojem galaksija kroz kozmološku povijest.
https://www.vernesasmolcic.com
 
Ivica Smolić je izvanredni profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirao fiziku 2004. godine te doktorirao 2010. godine. Poslijedoktorsko usavršavanje proveo je na institucijama SISSA u Trstu i Wigner Research Center u Budimpešti. U znanstveno-istraživačkom radu se bavi teorijskim aspektima gravitacije fizike, termodinamikom i elektrodinamikom crnih rupa, teoremima o odsustvu kose crnih rupa, problemom nasljeđivanja simetrija, te u manjoj mjeri aspektima kvantne gravitacije.
http://www.phy.pmf.unizg.hr/~ismolic/

Zbog epidemioloških preporuka tribina će se odvijati u virtualnom prostoru, preko aplikacije Zoom.
Sudionici se trebaju prethodno registrirati pomoću linka:
https://zoom.us/meeting/register/tJUufumuqz0vE9B-dbeJU6Eeb8JeWeuCgLPk 


Prijedlozi za čitanje: Pogledajte poveznice: