Passione

Izložba 27.06.2019. - 31.08.2019. Gradska knjižnica Početak događanja: 19.00 Galerija Kupola
Otvorenjem izložbe slika Passione (autori: Duje Šuvar, Amarili Marović Matić, Hrid Matić) u Galeriji Kupola i koncertom Glazbenog ansambla Hrvatsko-talijanskog društva u čitaonici na 1. katu Gradske knjižnice završava se polugodišnji program događanja u Gradskoj knjižnici. Ansambl će izvesti popularne talijanske i hrvatske skladbe.

DUJE ŠUVAR, voditelj Likovnog studija Hrvatsko-talijanskog društva, akademski je slikar i konzervator mlade generacije. Studirao je i diplomirao slikarstvo u klasi prof. Duje Jurića, a nešto kasnije i na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Umjetnički se izražava klasičnim slikarskim tehnikama, uljem, akrilom i akvarelom. Akvareli predstavljeni na ovoj izložbi izdvojeni su iz Dujinog opusa "Vedute i marine Zadra". Autorov stil u ovim radovima karakteriziraju tople nijanse boja nanesenih slobodnim ali odmjerenim potezima kista, suptilno oslobađajući autorovu senzibilnost. Akvarelne slike gradi iz mokre podloge, nanoseći suptilne nijanse boja u jednome dahu, plastično dočaravajući zadarske motive uronjene u romantična mediteranska predvečerja. Do sada je ostvario nekoliko samostalnih i skupnih izložbi.
 
AMARILI MAROVIĆ MATIĆ
, rođena je u Zagrebu, završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, studira Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. U slikarstvu se usavršavala u Centru za likovni odgoj grada Zagreba kod akademskog slikara Nikše Lalina, a zatim pri likovnom studiju Tanay kod akademskog slikara Pavla Pavlovića, te kod akademskih slikara Duje Šuvara, Manuele Vladić-Maštruko i Igora Modrića. U svom stvaralaštvu često poseže za crtežom prepuštajući se maštovitom oblikovanju okruženja dajući mu osobni emotivni pečat. Slike predstavljene na ovoj izložbi, tonski su crteži pejzaža stvoreni gusto pletenim minucioznim potezima koji se stapaju u nadrealni kolorit svjetlosti i sjene, čime se postiže plastičnost i prostorna dubina crteža koji metaforički predstavljaju vanvremenske krajolike Dalmacije. Izlagala je na jednoj samostalnoj i nekoliko skupnih izložbi.
 
HRID MATIĆ
, mag. mus., pored profesionalne glazbene djelatnosti kontinuirano se bavi i slikarstvom. Glazba i slikarstvo isprepliću se u njegovom životu i radu. U slikarstvu, traga za likovnošću bitka, iskustvo glazbe pomaže mu u oblikovanju maštovitih uradaka, služeći se različitim slikarskim tehnikama i materijalima. U intermezzima glazbenog stvaralaštva iz proživljenih scenskih nastupa rađaju se slike nadahnute Verdijevim, Wagnerovim, Puccinijevim... glazbenim dramama. Iskustvo glazbe i čulno proživljavanje ljepote prirode, stvaraju mu zalihe ideja za kreativan rad te eksperimentira u slikarskim materijalima i bojama, pretačući ih u kreativne uratke. Ljepotu stvaralaštva pronalazi u različitostima, osim kazalištem opčinjen je i mističnim i mitskim krajolicima rodne Dalmacije, oslikava ih svim slikarskim tehnikama, posebice uljem i akrilom na platnu.
Na ovoj izložbi predstavit će se slikama u tehnici akrila izdvojenim iz ciklusa "Očima moje majke" koje su inspirirane ljepotama Dalmacije, posebice Komiže u kojoj je njegova majka Jolanda provela djetinjstvo. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Za umjetničku djelatnost na polju glazbe dobio je odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.