Poezija s arapskom lutnjom

Koncert 26.11.2019. | utorak Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Početak događanja: utorak, 26. studenog 2019. u 19 sati Odjel za odrasle
Pjesnikinja Sanja Baković i glazbenik Dražen Franolić odvest će nas nakratko u neku novu dimenziju; sva buka vremena bit će utišana, čut ćemo samo arapsku lutnju i poeziju.

Pridružite nam se!

Početak događanja: utorak, 26. studenog 2019. u 19 sati

Sanja Baković

Sanja Baković (Split, 1976.) do 18. godine živjela u Bolu na Braču, gdje je preživjela rat pohađajući opću gimnaziju i čitajući, jedva čekajući da se makne s otoka i da se vraća kući na praznike i jednom u penziji. 
Završila studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Na Filozofskom upisala doktorski studij iz Kulturne antropologije i etnologije prije nekoliko godina. Došla do petog semestra. Objavila zbirku poezije "Plovna mjesta" (Centar za kreativno pisanje, 2016. godine). Oduvijek čitala poeziju. Na svojem Facebook profilu 2015. godine počela objavljivati pjesme omiljenih autorica i autora pod naslovom "Odvalimo se poezijom", slučajno i sramežljivo. A onda se to sve "primilo", s privatnog profila prešlo na Facebook stranicu i sišlo na zemlju. 

Pjesnička platforma Odvalimo se poezijom uz Facebook stranicu na kojoj se svakodnevno objavljuje poezija iz novih knjiga i rukopisa, vijesti i medijske objave povezane s poezijom, također ima i svoje nevirtualne, zemaljske aktivnosti, a to su tribine u zagrebačkom klubu Pločnik, mali festival poezije na Braču koji se realizira s Centrom za kulturu Općine Bol (2017. g. i 2018. g.) i druga javna čitanja.

Dražen Franolić
Dražen Franolić (Biograd na Moru) nakon dugogodišnjeg sviranja gitare prelazi na arapsku lutnju i orijentalne utjecaje, uvijek uključujući improvizaciju. Oformio je trio Franolić Ćulap Jovanović (uz udaraljkaša Kamenka Ćulapa pridružio mu se Marko Jovanović, usnoharmonikaš iz Berlina). Trio je u izdavačkoj kući Geenger Records izdao dva albuma - Put (2016.) i Faza (2019.). S Kamenkom Ćulapom na udaraljkama (bendir, tar, dombek, udu) za istu je izdavačku kuću snimio i album Bujrum (2013.), nakon što su surađivali na albumu Česma (2009.). Sam je snimio potpuno improvizirani album Melankolije (2011.). Nastupao je na festivalima moderne, etno i jazz glazbe (Muzički bienale, Lent, Trnfest, Kontrada festival, Nebo, Velky Spalicek, Proljetna revija jazza, Večeri na Griču), te na samostalnim koncertima (Hrvatska, Slovenija. Austrija, Njemačka, Italija, Češka, Bosna, Srbija). Najznačajniji jam session Dražen Franolić imao je s udaraljkašem Hamidom Drakeom te saksofonistom i klarinetistom Assifom Tsaharom na Earwing Jazz Festivalu u KSET-u (Zagreb, 2003.). S indijskim sviračem table Nimaijem Royem snimio je albume Live in SC (2006.), Live in Cabahia (2007.) te Live in Rijeka (2008.). Albume Molobadži (2001.) i Live in Golubovec (2002.) snimio je sam na arapskoj lutnji. S Viktorom Daldonom (didgeridoo) 2000. snima album C.
S Vesnom Gorše na saksofonu i Juricom Ugrinovićem na udaraljkama snimio je album Waterfalls (1986.) koji je dobio odlične kritike u njujorškom časopisu Ear. Za izdavačku kuću Jugoton snimio je albume Wonderland (1990.) i New era of instrumental music (1991.), a za Blind dog Records album Asgard Live (1993.) koji je nominiran u dvije kategorije za hrvatsku diskografsku nagradu Porin. Godine 1999. s Vesnom Gorše, Ahmedom A. Rahimom i Samom Busharom osniva sastav Earthbeats. S Vesnom Gorše iste godine snima Live in Lisinski, a tri godine ranije na albumu Just a music (1996, Jam Records) pridružio im se Alen Franolić na arapskoj lutnji.
Lutnje mu izrađuje graditelj Alojzije Seder.