Povijesni sat prirodoslovlja

Tribina 22.05.2019. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19.00 Galerija Kupola, 3. kat
Četvrta tribina ovogodišnjeg ciklusa tribina Eppur si muove održat će se u srijedu, 22. svibnja  2019. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.

Tijekom stoljeća, od Talesa do Isaaca Newtona, od Josipa Ruđera Boškovića do Nikole Tesle, kontinuirano se ispisuje povijest prirodoslovlja.
Stalne promjene prirodne i društvene okoline tjeraju na kognitivnu kreativnost i inovativna rješenja utirući tako put daljnjim znanstvenim istraživanjima, ali i novim pristupima učenju i cjeloživotnom obrazovanju (STEM). U svjetlu razotkrivanja istine o povijesti znanosti, na tribini će biti govora o povijesnim okolnostima u kojima su znanstvenici ostvarili svoje ideje i pretvorili ih u korisna otkrića, zatim će se razmatrati pozicija tih „starih“ otkrića u sadašnjem znanstvenom kontekstu te mogu li ona poslužiti kao nadahnuće i poticaj za djelovanje u budućnosti.
 
Urednik i voditelj tribine:
Matko Babić gimnazijski je profesor fizike u mirovini. Od svojih studentskih dana do danas prenosi učenicima i nastavnicima entuzijazam i ljubav za fiziku. Osim u gimnazijama u Kutini i Zagrebu, radio je kao voditelj razvoja nastavnih sredstava u Zavodu za školsku opremu. Objavio je brojna edukativna djela iz fizike, od slikovnica do udžbenika, na kojima je radio i kao autor i kao urednik. Njegovi školski eksperimenti iz fizike dostupni su na stranicama www.eksperimentalna-fizika.com i http://y2u.be/qZF-tkRzl8s
 
Sudionici:
prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar znanstvena je savjetnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i redovita profesorica Povijesti kemije na Sveučilištu J. J. Strossmayer u Osijeku.
prof. dr. sc. Ivan Gušić akademik je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, professor emeritus Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Dobitnik je Državne nagrade "Rugjer Bošković" (zajedno sa Vladimirom Jelaska) (1992.) te Državne nagrade za znanost za životno djelo u 2013. za 2012. godinu za područje prirodnih znanosti 2017.
doc. dr. sc. Tihomir Vukelja redoviti je profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, bavi se filozofijom i poviješću znanosti, voditelj kolegija Fizika i filozofija te Povijest fizike, autor knjiga Filozofija znanosti (Školska knjiga, 1996) i Nesjedinljivo znanje: Bohrov doprinos filozofskoj teoriji spoznaje (Kruzak, 2004).

Prijedlozi za čitanje: Pogledajte video: