Povijest Kristova

Izložba 26.03.2015. - 18.04.2015. Gradska knjižnica Aula
U svečanostima Pasionske baštine 2015. želimo Vam sretan Uskrs i radujemo se Vašem dolasku na otvorenje izložbe knjiga iz Zbirke rijetkih knjiga i rukopisa, Zaštićenog fonda i Studijske čitaonice “Dr. Ivan Merz” u četvrtak, 26. ožujka 2015. u 12 sati u auli Gradske knjižnice.

"I te muke podnio je Isus strpljivo. Niti se branio, niti jednom riječi potužio. Silnim bolom, što ga je sada osjećao u glavi, htio je da udovolji Bogu za isprazne, tašte, ohole i nečiste misli, kojima Boga često vrijeđamo. Trnovom krunom htio je da zadovolji za one grijehe, kojima ljudi napadaju čast svoga bližnjega. Rugalice, laži, klevete, sve je to trnje, koje bode čovjeka u srce i u dušu.
Starim otrcanim plaštem, trnovom krunom, trstenim žezlom, podrugljivim klanjanjem iskališe vojnici svoju mržnju i preziranje na Isusu, jer je tobože želio da postane kralj židovski. Podnoseći strpljivo sve ove pogrde, stekao je Isus sebi posve drugo kraljevstvo. Na veliki petak, kad je Isus trpio, ne bi to nitko bio vjerovao. A evo danas vidimo, kako su se poruge vojnika na vlas obistinile Isusu na čast. Doskora poče svijet priznavati Isusa za svog nebeskog kralja. Mjesto vojnika, koji Mu se rugahu kao kralju, došli su narodi i nebrojeni kraljevi, koji Mu se klanjaju kao Bogu."