Praćakališta (bazeni) kao dio baštine

Izložba 15.09.2022. - 15.10.2022. Knjižnica Božidara Adžije Milkica Ursa, Nike Marinković
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu manifestacije Dani europske baštine 2022. godine s temom Održivost baštine organizira raznovrsne kulturne događaje diljem zemlje u kulturnim institucijama s ciljem povezivanja europskih zemalja kroz kulturno-povijesne vrijednosti šireći tako znanje i svijest o vlastitom kulturnom nasljeđu i o vrijednostima drugih kultura. Stoga Knjižnica Božidara Adžije (Knjižnice grada Zagreba) postavlja izložbu Praćakališta (bazeni) kao dio baštine koja pokazuje baštinsku vrijednost Parka Krešimirac u neposrednoj blizini Knjižnice, u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD. Prijašnji bazen (praćakalište) na Trgu kralja Petra Krešimira IV., današnje Dječje igralište, dio je Parka kojeg čine dvije skladne cjeline, odijeljene prometnicom, podsastavnice kojih su pejzažni park, dječje igralište, ružičnjak i tzv. Vrt za odrasle s fontanom Kozmički ciklus vode. U sklopu dječjeg igrališta, inače najstarijeg u Hrvatskoj, nalazio se i bazen koji je imao dvojaku ulogu za kupališnu rekreaciju djece i ukrasni karakter. Dok je fontana Kozmički ciklus vode u Vrtu za odrasle obnovljena, bazen u sklopu dječjeg igrališta nije u funkciji od kad je zatrpan zbog sanitarnih razloga.
 
Bazen ima status kulturnog dobra RH, a čitav park urbani je biser Cirila Jegliča, slovenskog pejzažnog arhitekta, koji je pobijedio na prvom krajobraznom natječaju u Kraljevini Jugoslaviji 1938. g. Plitki, modernistički bazeni za djecu bili su svojevrsna senzacija, a istovremeno su nadopunjavali gradska kupališta.
Bazen je  danas zatrpan šljunkom, unutar je dječjeg igrališta i lako bi ga se moglo otkopati i ponovno aktivirati, sada isključivo za ukras i održiv ekološki razvoj, a ne više za kupanje djece.   
 
Izložbu tematski prati knjižni izlog i prezentacija o održivosti baštine kroz element vode u javnom prostoru kao urbanom nasljeđu gradskih prostora jer je presudan za zelene površine u gradskim sredinama. Ukrasni bazeni u javnim parkovima s pripadajućom vodom važni su zbog pozitivnog utjecaja na okoliš i održiv ekološki razvoj, smanjenog ugljičnog otiska u atmosferi, pitke vode za životinje, kao i zbog ambijentalnih razloga te prepoznatljivosti lokalnog identiteta.
 
Uz izložbu je vidljiv i ciklus pjesama posvećen pitkoj vodi Književnog kulturnog lifta Knjižnice Jelkovec, KGZ, s namjerom uključivanja umjetničkog sadržaja u svakodnevni život. Pjesme su nastale na međunarodnom javnom natječaju projekta Žedni grad koji su 2021. godine proveli Goethe-Institut Kroatien i platforma 1POSTOZAGRAD. Svaka dva tjedna objavljuje se novo izdanje Književnog kulturnog lifta čije sadržaje stvaraju brojni suradnici/ce iz područja umjetnosti i kulture, ovaj put na temu vode u gradu.
 
Putem poveznice na katalog možete posuditi knjige koje tematski prate održivost baštine kroz element vode iz bogatog fonda KGZ-a.