Predmetno označivanje i pretraživanje u mrežnom katalogu KGZ-a

Izložba 04.11.2014. - 29.12.2014. Knjižnica Božidara Adžije Silvija Zec
Knjižnica Božidara Adžije matična je knjižnica za segment sadržajne obrade dokumenata koji se naziva „predmetna obrada“ ili „predmetno označivanje“. Kao matična knjižnica sudjelovala je i u osmišljavanju predmetnog pretraživanja na novom web katalogu KGZ-a objavljenom u proljeće 2013. god.

Novi Katalog donosi niz novosti i poboljšanja u odnosu na prethodni. Uz obogaćene bibliografske zapise koji mogu poslužiti kao pomagala za sužavanje, biranje ili ograničavanje rezultata pretraživanja, Katalog omogućava i povezivanje s drugim bazama podataka (npr. s Hrčkom – portalom znanstvenih članaka Republike Hrvatske), integrira digitalnu građu i pruža nove mogućnosti pohrane i razmjene podataka na webu. Možemo reći da sve navedeno značajno poboljšava pretraživanje općenito, pa tako i predmetno pretraživanje.

S druge strane, neposredan rad s korisnicima i praćenje posjećenosti Kataloga ukazuju na činjenicu da su naši korisnici nedovoljno upoznati s mogućnostima predmetnog pretraživanja.

Naime, dok se pretraživanje po autoru ili naslovu čini samorazumljivim, kod rješavanja tematskih upita korisnici često ne znaju da za ovu vrstu upita treba koristiti upravo „predmetno pretraživanje“.
Izostanak konceptualnih i tehničkih znanja o predmetnom pretraživanju, nedoumice o tome kako ovu vrstu pretrage najefikasnije započeti i u cijelosti provesti, predstavljaju problem za koji stručna knjižnična zajednica nudi preporuke i rješenja.

Ključnim se pri tome pokazuje potreba da se korisnicima osigura pomoć kako bi mogli „prevesti svoje ideje na pojmove korištene u katalogu“ (Borgman, C. L. prema: Golub, K.), odnosno potreba da ih se educira i uputi u korištenje „predmetnih odrednica“, kao jedne od pristupnica u web katalogu koje mogu poslužiti za predmetno pretraživanje.

Vođeni navedenim spoznajama i preporukama struke, osmislili smo ovu izložbu i prateće upute.

Autor web kataloga KGZ-a: Rajka Gjurković Govorčin
Redaktor predmetnog kataloga KGZ-a: Marin Juraga