Predstavljena akcija otkupa knjiga ukrajinskih nakladnika

Ostalo 15.06.2022. - 30.06.2022. Gradska knjižnica
U Gradskoj knjižnici Knjižnica grada Zagreba predstavljena je humanitarna akcija otkupa knjiga ukrajinskih nakladnika i njihova distribucija narodnim knjižnicama u Hrvatskoj. Akciju je osmislila Zaklada AidHub, a provedena je uz pomoć organizatora Noći knjige te uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
Na predstavljanju su sudjelovali ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, voditeljica Gradske knjižnice Ismena Meić, voditeljica Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca Katarina Todorčev Hlača, te Mišo Nejašmić i Vanja Štalec Obradović u ime organizatora Noći knjige.
Reakcija nas u Hrvatskoj na rat u Ukrajini koji se sjećamo Domovinskog rata bila je posebno emotivna, rekla je ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, dodavši kako Ukrajinci danas prolaze sve ono što smo mi prolazili prije 30 godina.
Knjižnice su duhovni hram života, ljekarna za dušu, rekao je veleposlanik Kirilič i zahvalio ministrici Obuljen Koržinek i Vladi Republike Hrvatske na potpori Ukrajini te skrbi za ukrajinske izbjeglice u Hrvatskoj.
Voditeljica Gradske knjižnice Ismena Meić istaknula je da su Knjižnice grada Zagreba oduvijek posvećene radu s osjetljivim skupinama korisnika, pa tako i s izbjeglicama. Kada je započeo rat u Ukrajini odmah smo omogućili besplatan upis za izbjeglice iz Ukrajine posebice jer u sklopu ustanove djeluje Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca u Republici Hrvatskoj, dodala je voditeljica Meić.  
U sklopu akcije dostavljene su kutije knjiga za više od 200 knjižnica, a djelatnici su zamoljeni da raseljene osobe iz Ukrajine upute na njihovo korištenje, objasnila je Vanja Štalec Obradović. 
Napomenuto je i da ovo nije jednokratna akcija već će se s njome nastaviti sve dok za njom bude potrebe.